Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος η προστασία Α’ κατοικίας. Ξεπαγώνουν 20.000 πλειστηριασμοί

Από σήμερα η τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας ξεπαγώνοντας έτσι και τους πλειστηριασμούς που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.
Στον νέο κώδικα δεν προστατεύεται η α’ κατοικία, όποιος πτωχεύει χάνει όλη την περιουσία και διαγράφει τις οφειλές του ενώ εάν υπάρχει εισόδημα πάνω από το ακατάσχετο αυτό δεσμεύεται για 1 έως 3 έτη.

Για όσους έχουν εισόδημα 7.000€ – 17.500€ θα έχουν τη δυνατότητα για παραμονή στο ακίνητο ως μισθωτής, με καταβολή ενοικίου για 12 έτη.



Σε αυτό, το κράτος θα επιδοτεί μέρος του ενοικίου (70€ – 210€) ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς του ακίνητου μετά από 12 έτη. Σημειώνεται ότι δεν προσμετρούνται τα ενοίκια που θα έχουν καταβάλλει οι άλλοτε ιδιοκτήτες του.

Έτσι, ξεπαγώνουν και 20.000 πλειστηριασμοί.

Οι επιλογές των οφειλετών

Ή ρύθμιση χρεών σε 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες & 240 δόσεις προς εφορία και ταμεία, ή πτώχευση (απώλεια περιουσίας και διαγραφή οφειλής).

Όσοι έχουν εισόδημα 7.000€ – 17.500€ θα έχουν τη δυνατότητα για παραμονή στο ακίνητο ως μισθωτές, με καταβολή ενοικίου για 12 έτη.

Σε αυτό, το κράτος θα επιδοτεί μέρος του ενοικίου (70€ – 210€) ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς του ακίνητου μετά από 12 έτη, χωρίς να προσμετρώνται στην τιμή τα ενοίκια που έχει καταβάλει μέχρι εκείνη την ώρα ο ιδιοκτήτης.

Οι τράπεζες ζητούν τα χρήματα του στεγαστικού επιδόματος για να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών-εν μέρει προστασία έναντι χρημάτων-μέσα στον Ιούνιο θα καταθέσουν κοστολογημένη πρόταση.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ρύθμιση των χρεών

Το keyd.gov.gr, η πλατφόρμα για την ρύθμιση των χρεών, άνοιξε σήμερα.

Το κούρεμα οφειλής γίνεται με βάση την αξία του ακινήτου.

Έως 95% σε τόκους από πρόστιμα για χρέη στο Δημόσιο.

Έως 85% σε τόκους προσαυξήσεων για χρέη στο Δημόσιο.