Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΚΕ: Να ανασταλεί άμεσα η διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας

Από την 1η Ιουνίου 2021, τίθεται σε ισχύ και για τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ν. 4738/20). Ένα νομοθέτημα που καταργεί όλες τις παλαιότερες προστατευτικές ρυθμίσεις όπως του Νόμου Κατσέλη και διακόπτει οριστικά την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο οικονομικά ευάλωτος οφειλέτης ο οποίος πτώχευσε ή εκκρεμεί σε βάρος του πλειστηριασμός, μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής (και στο μέλλον να την ξανααποκτήσει).



 

Πλην, όμως, ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε τελικά θα δημιουργηθεί. Είναι δηλ. ανενεργή ακόμα και η ελάχιστη προστασία που προβλέπει ο νόμος αυτός για τους ευάλωτους οφειλές, με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να κινδυνεύει άμεσα με πλειστηριασμό και οριστική απώλεια.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αναστείλει άμεσα τη διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010) τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης». Σε αντίθετη περίπτωση, χιλιάδες ευάλωτοι οφειλέτες που θα μπορούσαν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ρύθμιση των οφειλών τους, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: