Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταναλωτισμός ή Ικανοποίηση Αναγκών

Πραγματοποιήθηκε η τακτική συζήτηση από την «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» της Δευτέρας, 31/5/2021, με θέμα: Οι σειρήνες του καταναλωτισμού και το αντίδοτο της κοινωνικής οικονομίας.

Στην ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με συντονιστή τον Δημ. Μιχαηλίδη συμμετείχαν (με την σειρά εισόδου) οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Άρτεμις Πανταζή, Αθανάσιος Μητσιός, Βασίλης Τακτικός, Γρηγόρης Παπαπέτρου, Φίλιππος Καρυπίδης, Αλέξανδρος Οικονόμου, Ηλίας Τσιγκάς, Αγγελική Τσιαξίρη, Τζένη Σούλα, Γιώργος Παπαδημητράκης, Πάνος Παπαϊωάννου, Ελένη Μήτσου, Έφη Ιμάμ, Στρατής ΧατζηΧαραλάμπους, Γιάννης Αυγενίκου, Αγάπη Καραμανλή, Τζένη Καλασούντα, Ιωάννα Αλέκου, Ευαγγελία Τσιακίρη, Χρήστος Μηλώσσης, Νεκτάριος Δρούλης, Δημήτρης Γαλάνης, Κυριακή Ταμ, Αλεξάνδρα Μανουσαρίδου, Ζαφείρης Ναστούλης, Μάγδα Κοντογιάννη και άλλοι, ενώ η συζήτηση είναι στο facebook στο https://www.facebook.com/CoopSociety.gr/videos/4231929363536780.



 

Ο κ Γρηγόρης Παπαπέτρου παρουσίασε μερικά στοιχεία της υπερκατανάλωσης και η κα Έφη Ιμάμ έδειξε την συστράτευση των επιστημών για την ώθηση προς τον καταναλωτισμό, από όπου καταγράφηκαν τα παρακάτω:

  • Το 2019 μέχρι την 29 Ιουλίου οι άνθρωποι είχαμε καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει από μόνος του ο πλανήτης για το 2019. Η συνέχιση της ζωής μας κατανάλωνε πόρους από τα εγγόνια μας.
  • Ο απαράδεκτος καταναλωτισμός των ΗΠΑ απαιτεί, για να συντηρήσει τον αμερικανικό τρόπο ζωής, πέντε (5) πλανήτες ετησίως για να ζήσουμε …
  • Τους 17 στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ για το 2030, υπέγραψαν 193 υπεύθυνα κράτη το 2015 (ανεύθυνα είναι όσα υπογράφουν και δεν τηρούν κάποιες συμφωνίες).
  • Στον στόχο 12 προβλέπεται η μείωση κατά 50% της σπατάλης τροφίμων. Το 2019 οι έλληνες πετούσαμε 180kg αγορασμένων τροφίμων κατ’ άτομο ετησίως. Εντελώς ανεύθυνη και μη βιώσιμη (θνησιγενής) συμπεριφορά.
  • Παγκοσμίως πετιέται το 33% των έτοιμων τροφίμων. Απλά διότι αγοράσθηκαν χωρίς να χρειάζονται, ως shopping therapy!!!
  • Στην Δύση κάθε χρόνο πετιούνται ως απορρίμματα 1,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων. Ταυτόχρονα υπάρχουν 2 δις παχύσαρκοι-υπέρβαροι, ενώ σχεδόν 1 δις άνθρωποι λιμοκτονούν και 1 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό! …
  • Ο προβληματισμός οδηγεί στην ανάγκη να ξανασκεφθούμε τον μη βιώσιμο-καταστροφικό σημερινό υπερκαταναλωτισμό και όχι στο να βρούμε τρόπους καλύτερης αξιοποίησης των απορριμμάτων.
  • Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030 είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και με ευημερία, και σε έναν υγιή πλανήτη. Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ, 2015.
  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας  είναι: Οι υπηρεσίες υγείας (10%), το περιβάλλον (19%), οι βιολογικές καταβολές (20%) και ο τρόπος ζωής-συμπεριφορές (51%)! …
  • Η μαγική λέξη στον νέο περιβάλλον της ζωής μας είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, όπου συνεργασία σημαίνει (1) Συνεργατική ηγεσία – servant leadership, (2) Συμμετοχική λήψη αποφάσεων, (3) Συνδημιουργία για το αύριο & (4) Δημοκρατικοποίηση της κοινωνίας.
  • Τον υπερκαταναλωτισμό υπηρετούν «πιστά» (και αργυρώνητα …, επί χρήμασι) όλες οι σύγχρονες επιστήμες που αξιοποιούν το υποσυνείδητο (που επηρεάζει το 90% των αγοραστικών αποφάσεων), τον εγκέφαλο (που επεξεργάζεται τις εικόνες 60.000 φορές πιο γρήγορα από ότι επεξεργάζεται κείμενα) και τα πρόσωπα.
  • Έτσι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξέρουν γιατί αγοράζουν !!! …
  • Ο υπερκαταναλωτισμός είναι το παιδί της κερδοσκοπικής επιχειρηματικότητας, ωθεί και διευκολύνει την ρύπανση του περιβάλλοντος (παραγωγή, μεταφορές, απόβλητα), δημιουργεί απομύζηση φυσικών πόρων, παράγει προϊόντα χαμηλών προδιαγραφών και δημιουργεί προϋποθέσεις για κακές συνθήκες εργασίας (αμοιβές, ωράρια, δικαιώματα, συνθήκες), ενώ δεν μας κάνει ευτυχισμένους.
  • Η κερδοσκοπική ιδιωτική επιχειρηματικότητα λειτουργεί με κύριο σκοπό την δημιουργία κέρδους και είναι στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών της επιλογών και εξωθεί στον υπερκαταναλωτισμό και την μη βιώσιμη λειτουργία της αγοράς.
  • Οι δομές της Κοινωνικής Οικονομίας, όπως είναι οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΙ (Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα) προϋποθέτουν λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, με εμπιστοσύνη & αλληλοβοήθεια. Οι Συνεταιρισμοί ΔΕΝ είναι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης-ΕΠΕ.
  • Οι Συνεταιρισμοί είναι προσανατολισμένοι αποκλειστικά στην ικανοποίηση των αναγκών των μελών και ως εκ τούτου είναι ιδανικό αντίδοτο στον καταναλωτισμό.
  • Ο Αριστοτέλης, πάνω στις φιλοσοφικές ιδέες του οποίου στηρίχθηκε όλη η Αναγέννηση της Δύσης (1453-1820) έγραψε: Δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία η οποία μπορεί να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες, ο μόνος λειτουργικός τρόπος είναι να ελέγξουμε τις επιθυμίες-ανάγκες μας.
  • Το αντίδοτο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συντίθεται από δύο συστατικά:

Α. Με την συστηματική υποστήριξη δημιουργίας κυρίως Συνεταιρισμών, αντί των κερδοσκοπικών επιχειρηματικών σχημάτων και

Β. Με την ιδεολογική-πνευματική καλλιέργεια των νεωτέρων μελών της κοινωνίας και με την δημιουργία πλατφορμών κοινωνικής ζύμωσης των συμπολιτών σε τοπικό επίπεδο.

  • Οι πραγματικοί Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί (όχι κατ’ όνομα) θα μπορούσαν να είναι σε τοπικό επίπεδο η ιδανική λύση-αντίδοτο στον υπέρ-καταναλωτισμό.

Η άτυπη ομάδα σκέψης ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ συζητάει κάθε Δευτέρα, 20.00 διαδικτυακά, είναι στο https://www.facebook.com/CoopSociety.gr/ «Συνεργατική Κοινωνία» & στο https://www.facebook.com/groups/3897065383662008 στην Ομάδα Συνεργατική Κοινωνία, ανταλλάσσει σκέψεις. social@coopsociety.gr, peskonpo@gmail.com, inmeko@otenet.gr, τηλ. επικοινωνίας: 2108813760.

Το Σάββατο, 5 Ιουν 2021, 12.00, το θέμα συζήτησης είναι: «Ενεργειακές Πολιτικές & Ενεργειακές Κοινότητες», την Δευτέρα, 7/6/2021, 20.00 το θέμα είναι: «Κοινωνικές επιχειρήσεις & Θεσμικές υποδομές υγείας» και το Σάββατο, 12 Ιουν 2021, 12.00, το θέμα θα είναι: «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα