Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσόμσκι, Γουότερς, Λόουτς, Κορέα και πληθώρα προσωπικοτήτων χαιρέτισαν το Συνέδριο του ΜέΡΑ25

Το συνέδριο χαιρέτισε πληθώρα προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Ραφαέλ Κορέα, Λούλα, ο Κεν Λόουτς, Μπράιαν Ίνο, η Μπεράλ Μάντρα, η Καρόλαιν Λούκας, ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, ο Φερνάντο Χαντάντ και η Νίκη Άστον.

Ενώ ξεχωριστό μήνυμα έστειλε ο Ρότζερ Γουώτερς, ακτιβιστής και από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd για το ΜέΡΑ25 και την Παλαιστίνη:



 

«Εντάξει. Καλησπέρα σας. Είμαι στη Νέα Υόρκη. Κι εσείς είστε στην Αθήνα. Μακάρι να μπορούσα να είμαι κι εγώ μαζί σας απόψε. Με προσκάλεσε ο Γιάνης και… το ΜέΡΑ25. Είμαι ελάχιστα μεγαλύτερος από τη «Νάκμπα». Μόλις πέντε χρόνια. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά πέρασα… τα πρώτα 68 χρόνια της ζωής μου μάλλον αγνοώντας την ιστορία της Παλαιστίνης. Παρότι ο πατέρας μου ζούσε στην Παλαιστίνη τη δεκαετία του ’30. Μάλιστα, δίδασκε αγγλικά στο σχολείο Σεντ Τζορτζ. Στην Ιερουσαλήμ. Στο σπίτι μου έχω γράμματά του που έστελνε στη γιαγιά μου. Σε κάποια από αυτά εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού. Διότι έβλεπε την άνοδο του σιωνισμού γύρω του, όταν βρισκόταν εκεί τη δεκαετία του ’30. Μεγαλώνοντας, δεν είχα ιδέα για τα εκεί βιώματα του πατέρα μου. Αργότερα, σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… πολεμώντας τους Γερμανούς στην Ιταλία. Έπειτα… το τι συνέβη το 1948 στην Παλαιστίνη το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Καμιά φορά νιώθω ότι… ο δρόμος είναι πάρα πολύ δύσκολος και ανώμαλος. Ιδίως λόγω της σύγχρονης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά η αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού είναι τεράστια και τρομερά συγκινητική. Σπαραξικάρδια αλλά και συγκλονιστική. Έτσι, όσοι υποστηρίζουμε τον αγώνα τους ποτέ δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε, να το βάλουμε κάτω. Και κάνουμε σπουδαία βήματα. Έχω την τάση να εστιάζω στις ΗΠΑ επειδή εκεί ζω. Δεν είναι όμως μόνο οι αντιδραστικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, στη Γαλλία και τώρα στη Βρετανία. Γινόμαστε κάθε μέρα και πιο δυνατοί και κερδίζουμε αυτή τη μάχη. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τον ζυγό της κατοχής. Μέχρι είτε να αποκτήσουν δικό τους κράτος, κάτι που μοιάζει απίθανο σήμερα, είτε… μέχρι όλη η χώρα την οποία γνωρίζουμε ως Παλαιστίνη… να εκδημοκρατιστεί, με ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Μέσα από τη δουλειά μου και τη σκέψη μου κατέληξα… να εναποθέτω την πίστη μου σε μια πολύ μικρή βάση. Κι αυτή η βάση είναι: ίσα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο, για όλα μας τα αδέλφια παντού στον κόσμο, αλλά ειδικά στην Παλαιστίνη. Ανεξαρτήτως, προφανώς, καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας και ούτως καθεξής. Δεν θα ησυχάσουμε, κανείς μας δεν θα ησυχάσει ούτε στιγμή, μέχρι να ευοδωθεί η υπόσχεση για οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως διατυπώθηκε από τον ΟΗΕ στο Παρίσι το 1948 και μέχρι να ελευθερωθεί ο λαός μας. Είμαστε μαζί σας και θα παραμείνουμε μαζί σας, μέχρι να κερδηθεί η μάχη. Σε ευχαριστώ, Γιάνη. Σας ευχαριστώ πολύ».

Κοινό χαρακτηριστικό των μηνυμάτων είναι η στήριξη προς τους αδύναμους και η ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθούν τα μηνύματα:

Νόαμ Τσόμσκι: «Γεια σας, σύντροφοι του ΜέΡΑ25. Μακάρι να μπορούσα να είμαι μαζί σας, όχι μόνο με τις σκέψεις μου και με την ολόψυχη αλληλεγγύη μου. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός. Μας αφορά όλους. Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο βαρυσήμαντο έργο που αναλάβατε».

Μπεράλ Μάντρα, η κορυφαία Τουρκάλα κριτικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, ιδρύτρια της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης: «Γεια σας, σύντροφοι του ΜέΡΑ. Είμαι η Μπεράλ Μάντρα και σας μιλάω από την Κωνσταντινούπολη. Λόγω ιστορικών, παραδοσιακών και παροντικών σχέσεων, αισθάνομαι ότι μας ενώνει μεγάλη αλληλεγγύη. Συνυπάρχοντας σε αυτή την υπέροχη γεωγραφική τοποθεσία, συνυπάρχουμε και στον αγώνα για μια ισχυρή δημοκρατία, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια Πράσινη Συμφωνία. Carpe DiEM».

Καρολάιν Λούκας, η πρώτη Πράσινη βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου: «Είμαστε όλοι μαζί ενάντια στο κύμα του λαϊκισμού και στο οικονομικό σύστημα που προδίδει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και καταστρέφει τον πλανήτη από τον οποίο εξαρτάται η ζωή μας. Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η συνεργασία όλων εμάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ώστε να βάλουμε τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη, δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο που είναι εφικτός. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου η μακρόχρονη συνεργασία με τον Γιάνη. Ανυπομονώ να συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας στέλνω την αλληλεγγύη μου και την αγάπη μου».

Μπράιαν Ίνο, μουσικός: «Εξελίσσεται μια επανάσταση. Κάτι αλλάζει. Όλα αλλάζουν. Ξαφνικά γίνεται σαφές ότι το σύστημα που κληρονομήσαμε δεν λειτουργεί. Όχι απλώς δεν λειτουργεί, δημιουργεί έναν ανυπόφορο κόσμο. Όπου οι πλούσιοι πλουτίζουν και οι φτωχοί πληθαίνουν. Όπου οι φόροι μας συντηρούν καταπιεστικά στρατιωτικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Δεν πάει άλλο. Για πολύ καιρό πιστεύαμε, σε ατομικό επίπεδο, ότι μόνο εμείς είχαμε τις ιδέες αυτές. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι όλοι σκέφτονται τα ίδια. Είμαστε μέρος ενός τεράστιου κινήματος. Black Lives Matter, Extinction Rebellion, Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα, όλα συνδέονται, όλα λένε το ίδιο πράγμα. Το σύστημα που έχουμε δεν λειτουργεί πια. Το πολιτικό, το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργούν. Απαιτείται επανεξέταση. Ένας οργανισμός ασχολείται πολύ με την επανεξέταση: το DiEM. Το DiEM25 συνιστά όντως νέα προσέγγιση της πολιτικής. Το DiEM25 γεννήθηκε στην Ευρώπη και είναι πανευρωπαϊκό, όχι εθνικό. Δεν οφείλει πίστη σε μια υποομάδα ανθρώπων μιας συγκεκριμένης χώρας. Το DiEM είναι όντως ένας νέος τρόπος δράσης. Υποστηρίξτε άμεσα το DiEM».

Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, επίτιμος πρόεδρος του HDP: «Είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα. Σας εύχομαι ένα επιτυχές συνέδριο και τη δύναμη για να παλέψετε τον καπιταλισμό και την αντίδραση. Μοιραζόμαστε πολλές κοινές ευθύνες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό που στηρίζονται από τις άρχουσες τάξεις και των δύο χωρών. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε. Ζήτω ο διεθνισμός».

Φερνάντο Χαντάντ, πολιτικός: «Σας μιλώ από τη Βραζιλία. Όπως ξέρετε, ήμουν υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος των Εργατών το 2018, κόντρα στον νεοφασίστα Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ακολουθούμε όλα τα χειραφετητικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, πρόθυμοι να ενώσουμε δυνάμεις ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα. Αλληλεγγύη».

Κεν Λόουτς, σκηνοθέτης: «Θέλω να σας ευχηθώ να έχετε ένα πολύ επιτυχημένο πρώτο συνέδριο του ΜέΡΑ25. Είναι σπουδαία εξέλιξη. Και είμαι βέβαιος ότι θα είναι εξαιρετικό. Έχετε τις ευχές πολλών φίλων από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ιδίως επειδή γνωρίζουμε ότι περάσατε πολύ δύσκολες στιγμές όταν εκλέξατε μια κυβέρνηση που θα σεβόταν τις επιθυμίες του λαού και η ελπίδα αυτή διαψεύστηκε. Και τώρα όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες στην πάλη μας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Υπάρχει επαγγελματική, στεγαστική υγειονομική ανασφάλεια. Φτώχεια. Πείνα. Και άγχος. Δικαιολογημένο άγχος. Και τώρα αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε όλο τον κόσμο, που σχετίζονται με την ειρήνη, την καταστολή… από καθεστώτα που… ασκούν επιθετική εξωτερική πολιτική. Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τους αγώνες του λαού στην Παλαιστίνη και στη Γάζα αυτή τη στιγμή και εδώ και μια εβδομάδα περίπου. Επιπλέον υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μια υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο… καθώς απειλείται, “απειλούμαστε” με κατάρρευση. Μεγάλα ερωτήματα λοιπόν. Και μεγάλη ευθύνη για εκείνους που επιδιώκουν να ηγηθούν. Θα παραφράσω τον Γκράμσι, λέγοντας: Η παλαιά τάξη πραγμάτων πεθαίνει και η νέα δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Είναι δική μας ευθύνη, “βαριά” ευθύνη, να γίνουμε η μαία σε αυτή τη γέννα. Καλή τύχη λοιπόν. Είναι δύσκολη αποστολή. Αλλά κάνουμε ό ,τι καλύτερο μπορούμε. Αλληλεγγύη και καλή τύχη.

Ναόμι Κλάιν, Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας, ακτιβίστρια: «Σας μιλώ από τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Σας στέλνω όλη την αλληλεγγύη μου. Είναι δύσκολοι καιροί, κι εδώ στον Καναδά πανίσχυρες εταιρείες εξόρυξης διεξάγουν πόλεμο κατά της ζωής στη Γη. Βοηθά να ξέρουμε ότι εσείς στην Ελλάδα είστε μαζί μας σε αυτό τον αγώνα. Ότι αντιστέκεστε στις ίδιες πανίσχυρες δυνάμεις, προστατεύοντας την όμορφη γη, τα νερά και τους ανθρώπους σας. Ευχαριστώ και καλή τύχη».

Σλάβοϊ Ζίζεκ είναι Σλοβένος φιλόσοφος: «Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά αλληλεγγύη μου με όλους εσάς. Δίνουμε όλοι μας τον ίδιο αγώνα. Ο αγώνας αυτός λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα σύνθετη… κατάσταση. Γιατί; Όπως κάποιοι ίσως γνωρίζετε, ο Μάο Τσε Τουνγκ είπε πριν από πολλές δεκαετίες… “Μεγάλη αναταραχή κάτω από τον ουρανό, θαυμάσια κατάσταση”. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν ότι όταν υπάρχει σύγχυση, είναι ευκαιρία να οργανωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις… Μόνο μια αριστερή στροφή μπορεί να σώσει… τις φιλελεύθερες ελευθερίες. Τουλάχιστον αυτές που όλοι μας θαυμάζουμε. Αυτό θα πρέπει να είναι το μάθημα για όλους εσάς. Δεν απειλούμε εμείς τη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων και ούτω καθ’ εξής. Εμείς, μια πιο ριζοσπαστική αριστερά, θέλουμε να σώσουμε… τον φιλελευθερισμό από τον εαυτό του. Επομένως, απευθύνω την εξής έκκληση σε όλους τους τίμιους… Έλληνες, σε όλους τους Έλληνες πατριώτες: Αν θέλετε να κάνετε κάτι πραγματικά καλό για τη χώρα σας, να ψηφίσετε… ΜέΡΑ25».

Τζέρεμι Κόρμπιν είναι Βρετανός πολιτικός ενώ υπήρξε επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου: «Σας στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στο μέλλον όπως συνεργαστήκαμε στο παρελθόν. Κόντρα στη λιτότητα, στα οικονομικά της ελεύθερης αγοράς και στη φτωχοποίηση των ήδη φτωχότερων ανθρώπων όλης της ηπείρου μας. Εμείς εδώ στο Λονδίνο διεκδικούμε αξιοπρεπείς δουλειές, αξιοπρεπή στέγαση, ισότητα για να βγούμε από την πανδημία. Κι εσείς κάνετε ακριβώς το ίδιο παντού, ιδίως στην Ελλάδα. Χαιρετισμούς, στήριξη και αλληλεγγύη. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε ξανά».

Ραφαέλ Κορρέα, πολιτικός από τον Ισημερινό: «Στέλνω τους αδελφικούς χαιρετισμούς μου στο ΜέΡΑ25, το κόμμα που εφαρμόζει την υπεύθυνη ανυπακοή. Είμαι ο Ραφαέλ Κορέα, πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ. Στη Λατινική Αμερική αντιστεκόμαστε στην επάνοδο της ολιγαρχίας και των δεξιών ΜΜΕ. Και τα δύο θέλουν να εκχωρήσουν την κυριαρχία, ευνοώντας το κεφάλαιο, να εγκαθιδρύσουν την ανισότητα, την ηγεμονία και τη νεο-αποικιοκρατία. Θα υπερισχύσουμε. Συγχαρητήρια για το πρώτο σας συνέδριο. Είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Hasta la victoria siempre».

Νίκη Άστον, ελληνικής καταγωγής βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Καναδά: «Θέλω να σας συγχαρώ για το ιστορικό πρώτο σας συνέδριο του ΜέΡΑ25. Θέλω να επισημάνω την ηγεσία του Γιάνη Βαρουφάκη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή σκηνή ως έναν από τους ιδρυτές του Progressive International, όπου είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Γιάνης όπως πολλοί από εσάς πιστεύει στη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης. Η διεθνής οικονομική κατάσταση και η πανδημία μας έχουν δείξει την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Οι ευρύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο, είναι κοινές. Η αυξανόμενη ανισότητα, οι πλούσιοι που γίνονται πλουσιότεροι σε βάρος των εργαζομένων. Η άνοδος της ακροδεξιάς. Η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε ένα τολμηρό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τις κοινωνίες μας και για τον κόσμο μας. Η συνεργασία μαζί σας και με προοδευτικά κινήματα γύρω από τον κόσμο θα μας οδηγήσεις την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική δικαιοσύνη».