Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην διαδικτυακή επικοινωνία

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/6/2021 διαδικτυακή συζήτηση από την ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ για την «Διαδικτυακή Επικοινωνία» με «οδηγό» την κα Έφη Ιμάμ (effie.imam@gmail.com).

Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι ένας όμιλος σκέψης, μια ομάδα προβληματισμού, για την Κοινωνική Οικονομία και τον Συνεργατισμό. Είναι ένα ανοιχτό δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών (οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες) που υπερβαίνει τον κατακερματισμό του χώρου με μέσο την ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνία.



 

Η διαδικτυακή πύλη της ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ είναι το coopsociety.gr , μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Με τη δημιουργία του coopsociety.gr η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ στοχεύει:

– σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο (1) ιδεών, (2) συμβουλευτικής και (3) προϊόντων για δομές, φορείς και επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας

– στην αξιοποίηση του Κοινωνικού Κεφαλαίου και στη συνεισφορά ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο, από την Κοινωνία των Πολιτών

– στην δημιουργία μιας «κοινωνικής αγοράς» χωρίς μεσάζοντες

Η διαδικτυακή πύλη CoopSociety.gr θα διευκολύνει περισσότερο από κάθε άλλο τις συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ των δομών της Κοινωνικής Οικονομίας σε επίπεδο επικοινωνίας και συμβουλευτικής. Επιπλέον θα διευκολύνει την διαβούλευση με την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα με την διακίνηση γνώσης και τεχνογνωσίας.

Αντικειμενικός σκοπός της ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που αφορά όλους τους πολίτες, είναι να προβάλλει τα κοινά αγαθά, τον κοινόκτητο χώρο του περιβάλλοντος και την άυλη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά.

Στην άτυπη ομάδα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ έχουν διατεθεί τα email: social@coopsociety.gr, peskonpo@gmail.com, inmeko@otenet.gr & το τηλ 2108813760, ενώ το zoom το διαθέτει η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας.

Η ανοιχτή ομάδα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ συναντάται διαδικτυακά μέσω zoom κάθε Δευτέρα, στις 20.00 για γενική συζήτηση και κάθε Σάββατο, στις 12.00 για εξειδικευμένα θέματα με προσκεκλημένους συζητητές. Και βέβαια όποια άλλη φορά συνεννοηθούν όσοι θέλουν να συζητήσουν κάποιο θέμα.

Οι διαδικτυακές συζητήσεις της Δευτέρας γίνονται τακτικά-συνεχώς από τον Οκτ 2020, ο ιστοχώρος λειτουργεί από τον Απρ 2021 και οι εξειδικευμένες συζητήσεις-εκπομπές είναι σχετικά καινούργια διαδικασία, που καταγράφει σε video στο https://coopsociety.gr/oles-oi-diadiktyakes-ekdiloseis-mas/

15/5/2021, Τι είναι & τι δεν είναι Κοινωνική Οικονομία- Αυθεντικό & ψευδεπίγραφο

22/5/2021, Συνεργατισμός, ανταγωνιστικότητα & μισθωτή εργασία.

29/5/2021, Όραμα Υπαίθρου 2040 με την Κοινωνική Οικονομία

05/6/2021, Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί & Ενεργειακές Κοινότητες

12/6/2021, Οργάνωση Σεμιναρίων «Μεντόρων Κοινωνικής Οικονομίας»

Στην συνάντηση-εργαστήριο της 11/6/2021 συμμετείχαν, με την σειρά εμφάνισης, οι: Μάγδα Κοντογιάννη, Σταυρούλα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Γαλάτης, Λουκάς Μπρέχας, Γρηγόρης Παπαπέτρου, Κώστας Οικονομόπουλος, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Ιωάννα Σαπουνάκη, Αρετή Δανιά, Λία Αντωνάτου, Αναστασία Μπελογιάννη, Αθηνά Μιχαηλίδου και Θεοδώρα Μπόζιου, με συντονιστή τον Βασίλη Τακτικό.

Με οδηγό την κα Έφη Ιμάμ «περπάτησαν-εξερεύνησαν» οι συμμετέχοντες το «βουνό» του διαδικτύου, όπως το αισθάνονται τα πιο ηλικιωμένα μέλη της κοινωνίας. Ανάμεσα σε όσα κατάλαβε ένα από τα ηλικιωμένα μέλη είναι:

  • Κάθε θέμα έχει το ΤΙ, το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ. Το ΤΙ αφορά το ΤΙ πρέπει να κάνουμε. Το ΠΩΣ αφορά το ΠΩΣ ετοιμάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε αυτό που κάνουμε, ώστε να είναι αποτελεσματικό για αυτό που θέλουμε.
  • Το ΓΙΑΤΙ εμβαθύνει στην θεωρία και στις μεθόδους.
  • Η συνάντηση-workshop-εργαστήριο της 11/6/2021 εστιάσθηκε στο «ΤΙ» της διαδικτυακής επικοινωνίας για ότι θέλει να κάνει η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
  • Βάση της διαδικτυακής επικοινωνίας πρέπει να είναι ένας ιστότοπος, ένα web site.
  • Μετά πρέπει να έχω ή να δημιουργήσω ένα μήνυμα που θέλω να επικοινωνήσω μέσω internet και social media.
  • Σημαντικό είναι το μήνυμα να περιλαμβάνει πρόσωπα, εικόνα ή/& κείμενο με αυτήν την σειρά προσέλκυσης προσοχής ενός χρήστη διαδικτύου.
  • Το κείμενο να έχει το πολύ πέντε σειρές έχοντας στο τέλος στοιχεία επικοινωνίας της δομής.
  • Για να ενισχυθεί πληροφοριακά το μήνυμα στο τέλος μπορεί να προστεθεί το «λίγκ» από ένα σχετικό άρθρο σε περιεχόμενο ή οδηγία που έχει γραφτεί.
  • Εξασφαλίζω πρόσβαση σε κάποιο μέσο επικοινωνίας, πχ facebook, youtube, twitter, email google, linkklp κλπ. Ίσως αξίζει να επισημανθεί ότι όλα αυτά είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τους δικούς τους ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ όρους χρήσης. Δεν αποτελούν «κοινά».
  • Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για λόγους δικού τους μάρκετινκ έχουν κάτι, που το λένε «μηχανές αναζήτησης», και αξίζει κάποιος εξειδικευμένος τεχνικός να μας βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση των «μηχανών αναζήτησης»
  • Κάποιο ξέρουν να αντλούν στοιχεία επικοινώνησης του μηνύματός μας από αυτές τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που είναι πολύ χρήσιμα.
  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διασυνδέονται τα διάφορα μέσα με λινκ-συνδέσμους διότι έτσι πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας.
  • Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει κάποια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που να περιγράφει ποιους θέλουμε να προσεγγίσουμε, πότε μπορεί να γίνει αυτό, πώς θα επικοινωνήσουμε και βέβαια πώς θα μετρήσουμε και αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας.
  • Οι εθελοντικές κινήσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επιβάλλουν τακτικές απολύτως σταθερές συναντήσεις & επικοινωνίες (συναντήσεις εβδομαδιαίες, newsletter, ηλεκτρονικά μηνύματα, σταθερό σημείο αναφοράς-web site, ομάδα επικοινωνίας, κείμενα απολογιστικά κλπ)
  • Το πρόγραμμα δράσεων καταρτίζεται όχι μόνο με βάση τις δικές μας ανάγκες και ενέργειες, αλλά και τις ενδεδειγμένες μέρες και ώρες που οι συμπολίτες που μας ενδιαφέρουν είναι ενεργοί …

Ένας 70άρης υποψιάζομαι ότι περισσότερο θα πανικοβληθεί από τα εξαιρετικά στοιχεία των επιστημόνων της ψηφιακής επικοινωνίας και του νευρογλωσικού μάρκετιγκ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε όλοι στο «ΓΙΑΤΙ». Ίσως είναι καλό να καταλαβαίνουμε το «ΠΩΣ». Το σημαντικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους μας και να κάνουμε πολύ καλά το «ΤΙ».

Οι συμμετέχουσες κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) και Αθηνά Μιχαηλίδου (info@provio-kordalis,gr) την περίοδο του covid-19 καθιέρωσαν με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής τις συζητήσεις των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ (Τρίτη, 21.00), τις ΓΕΝΙΚΕΣ συζητήσεις (Τετάρτη, 12.00) και των ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ (Παρασκευή, 22.00) με το ίδιο θέμα κάθε εβδομάδα, που στις 15, 16 & 18 Ιουν 2021 είναι «Αδειοδότηση Κτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας».

Στην γενική συνάντηση της Δευτέρας, 14/6/2021, στις 20.00 η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ θα εστιασθεί στην «Κοινωνική Οικονομία & την Τρίτη Ηλικία» https://us02web.zoom.us/j/89661303476?pwd=Tkg0NkhGbC9zUmorZ2xKM2hQUjczdz09, ενώ στην 6η εκπομπή το Σάββατο, 19/6/2021, στις 12.00 το αντικείμενο είναι «Πολιτισμός, ψηφιακή εποχή & Κοινωνία των Πολιτών» https://us02web.zoom.us/j/82306170971?pwd=dG1hNjdNRXhuRW9KdzUxNG0zUW55dz09. Πληρ: social@coopsociety.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382