Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

“Αληθινή Ιστορία” Λουκιανού το νέο βιβλίο της Μαρίας Παπανικολάου

Με μεγάλη χαρά μοιράζομαι μαζί σας, την έκδοση του νέου βιβλίου, ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ – ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Ένα όνειρό πολλών πολλών χρόνων (πάνω από 20 πάντως) έγινε πραγματικότητα και κυκλοφορεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις (εκδόσεις Polaris Polaris Ekdoseis).
ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ
ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Απόδοση: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Εικονογράφηση: ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΣΕΛΑΣ
Εικονογραφημένο με 23 ολοσέλιδες ζωγραφιές



 

Τον Λουκιανό τον αγάπησα από το σχολείο, από τα λίγα αποσπάσματα της “Αληθινής Ιστορίας” , του “Τίμωνα του Μισάνθρωπου” και των “Νεκρικών Διαλόγων” και από τότε έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των αναγνώσεων και των μελετημάτων μου.
Εδώ πρόκειται για μια νέα μετάφραση-απόδοση το έργο του ρήτορα, φιλόσοφου και συγγραφέα του 2ου αιώνα, Λουκιανού, ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που θεωρείται, παγκοσμίως, το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ, καθώς περιγράφει ένα ταξίδι από τη ΓΗ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ πολύ πριν τον Ιούλιο Βερν.
Συνεργάτης και συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια ο ζωγράφος Elias Kasselas που έδωσε μια πολύ δυναμική εικονογράφηση!!!


Οι 23 ζωγραφιές του Ηλία Κασσελά, που συνοδεύουν το κείμενο, χαρακτηρίζονται από την μοναδική και πρωτότυπη εικαστική ημι-αυτόματη «γραφή» του ζωγράφου, που δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση στιγμιότυπων, με σκοπό να «ξεκουράσει το μάτι του αναγνώστη» ή να δώσει «έτοιμη τροφή», αλλά δημιουργεί μια διαλεκτική σχέση με την ιστορία, μέσα σε ένα ξεχωριστό ζωγραφικό «χώρο», που έχει παρουσία, δίνει εικόνα στο κείμενο και το σχολιάζει με το δικό του τρόπο.

Εργάστηκα με αγάπη και σεβασμό στο αρχικό κείμενο και προσπάθησα να δώσω το “άγγιγμα” του σύγχρονου συγγραφέα-αφηγητή που ξαναφέρνει ένα κλασσικό έργο σε νέο κοινό με σκοπό να το συστήσει σε νέους αναγνώστες. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα αφήγηση, μια ελεύθερη απόδοση της Αληθινής ιστορίας. Η αφήγηση ακολουθεί συστηματικά τη συγγραφική γραμμή και το πνεύμα του Λουκιανού, τη λεπτή ειρωνεία, τον σκεπτικισμό αλλά και την ακατάσχετη υπερβολή του αρχικού κειμένου. Ωστόσο, προσθέτει, αφαιρεί ή και σχολιάζει το αρχικό κείμενο. Πρόκειται για μια συνύπαρξη, που δημιουργεί έναν άχρονο διάλογο μεταξύ δυο συγγραφέων σε μια μαγική συνάντηση με διαφορά αιώνων.

Καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!!!