Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Το μέλλον ανήκει στο κόσμο της δουλειάς. Δεν θα κάνετε “ζούγκλα” την κοινωνία

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του αντι-εργατικού νομοσχεδίου  της κυβέρνησης, παραθέτοντας τα βασικά σημεία που θα διαλύσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και θα αυξήσουν την ανεργία.



 

Ο κος Ψυχογιός κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να  σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό «θυμίζετε πραγματικά τον Όργουελ το “1984”, όπου η απελευθέρωση ταυτιζόταν με την υποδούλωση. Ή μπορεί να είστε και θιασώτες της αταξικής κοινωνίας, όπου είναι ίσοι οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες.» και πρόσθεσε ότι «Εκτός από την εξυπηρέτηση, λοιπόν, συμφερόντων του ΣΕΒ και των μεγάλων ομίλων, αποτυπώνεται και το όραμά σας για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνία γενικά, με εργαζόμενους των 300 ευρώ, ευέλικτων τρομοκρατημένων, συνήθως εργολαβικών, εξουθενωμένων, μέσα στην ατομικότητα και μακριά από διεκδικήσεις, ανασφαλών, ανά πάσα στιγμή με τη Δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους, με ωράρια-λάστιχο, με ανύπαρκτη οικογενειακή και κοινωνική ζωή.  Και παρ’ ότι, κύριε Υπουργέ, αυτό μοντέλο το έχετε δει, το έχετε εφαρμόσει κι έχει αποτύχει, το ξέρετε, το ξαναφέρνετε, λοιπόν, εδώ μπροστά μας και εν μέσω πανδημίας.»

Σε ό,τι αφορά τις εγκλίσεις από διάφορες πλευρές, που προσπαθούν να εξομοιώσουν τα πεπραγμένα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, ο βουλευτής έκανε σαφές ότι «είμαστε δύο κόσμοι σε όλο αυτό -κι αυτό νομίζω το παραδέχεστε και εσείς- δύο σχέδια. Ο κόσμος της εργασίας το ξέρει καλά αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ και στα ξενοδοχεία που είδαν αύξηση του μισθού τους το γνωρίζουν και το λένε. Επί ΣΥΡΙΖΑ βάσιμος λόγος απόλυσης και προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Επί Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα που καταργήσατε. Ένδικα μέσα όπου παραιτείται το Δημόσιο στους ΟΤΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού που δημιουργήθηκαν μόνιμες θέσεις σε συμβασιούχους που ήταν σε ομηρία χρόνια. Το καταργήσατε.»

Αναφέρθηκε επίσης στις εκατοντάδες τριμερείς συσκέψεις -επί ΣΥΡΙΖΑ-με τις οποίες δόθηκαν λύσεις σε εργασιακά ζητήματα, με παραδείγματα και από την Κορινθία,τις οποίες το Υπουργείο σήμερα έχει απαξιώσει. Στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επέκταση της υποχρεωτικότητας σε αρκετούς κλάδους και αυξήσεις μισθών από τη μια και στις ατομικές συμβάσεις, το ξήλωμα του συλλογικού εργατικού δικαίου από την άλλη. Στη διάλυση του ΣΕΠΕ, αντιπαραθετικά με την ενίσχυση του ρόλου του την περίοδο 2015-2019, αλλά και στην μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες επί ΣΥΡΙΖΑ, με μόνιμες θέσεις, με συμβασιούχους, με προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ο βουλευτής εξέφρασε τη σιγουριά ότι το νομοσχέδιο αυτό τους πλήττει όλους και αυτό πρέπει να το ακούσει η ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, κυρίως τη νεολαία, αλλά και τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες. Έρχεται η πλήρης διάλυση της οικογενειακής ζωής και θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, όπου ο πιο ισχυρός θα επιβιώνει. «Αντί να πάμε μπροστά στο τριανταπεντάωρο, στο τετραήμερο της εργασίας όπως στην Ισπανία, στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων σε μοντέλο ανάπτυξης από τα κάτω προς τα πάνω, όχι από τα πάνω προς τα κάτω, από τους ισχυρούς οι οποίοι θα δημιουργήσουν δήθεν θέσεις εργασίας ή με επενδύσεις οι οποίες, δυστυχώς, αντί να φτάνουν μέχρι την πραγματική οικονομία αποθησαυρίζουν τα χρήματα σε off-shore. Και με τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία πρέπει να είναι προς όφελος των εργαζομένων, της ποιότητας και του επιπέδου της ζωής τους.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός είπε: «Να είστε σίγουροι, λοιπόν, ότι το ίδιο θα γίνει και με το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Υπουργέ. Να είστε, επίσης, σίγουροι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων θα βάλει το έκτρωμα αυτό εκεί που του αξίζει, δηλαδή στο χρονοντούλαπο της πιο σκοτεινής και μεσαιωνικής εποχής που μας γυρίζει. Είστε πιο παλιό από το παλιό. Όμως, υποθηκεύετε το μέλλον της κοινωνίας, που έντεκα χρόνια υποφέρει και θέλει στήριξη, για να εξαργυρώσετε γραμμάτια. Επειδή, λοιπόν, το έχει ζήσει στο πετσί της αυτό, θα το αναζητήσει σύντομα και θα πάρει αυτό που αξίζει.

Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και σήμερα και πάντα μαζί τους και μαζί με τους εργαζόμενους, αλλά και όσους πλήττονται από αυτή τη διπλή κρίση που βιώνουμε και από αυτή που έρχεται και που εσείς καλλιεργείτε. Όλοι μαζί θα πρέπει να απαιτήσουμε μια δημοκρατική πολιτεία, σύγχρονη, στις απαιτήσεις των καιρών, με κοινωνική δικαιοσύνη, διανομή του πλούτου σε αυτούς που τον παράγουν και αξιοπρεπή διαβίωση για όλους που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη τον 21ο αιώνα. Τι συζητάμε τώρα!

 Και βέβαια σας υποσχόμαστε, πέρα από την καταψήφιση του νομοσχεδίου η οποία είναι δεδομένη από εμάς, ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο που έχουμε, εντός και εκτός Βουλής, για να σας κάνουμε πραγματικότητα τον φόβο που πάντα έχετε, ότι το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς.»

Μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση στο σύνδεσμο: https://youtu.be/2IAQE8mNHGY