Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η έκθεση “Επαναcύσταση ’21” κεφάλαιο “Δημητσάνα” εγκαινιάστηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Η αφιερωμένη στο 1821 έκθεση “Επαναcύσταση ’21” εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Δημητσάνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης.Σχετικά, από τον Δήμο Γορτυνίας εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Στον απόηχο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάστηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης το Σάββατο 12 Ιουνίου η έκθεση, “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21” κεφάλαιο “ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ”.


Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ιστορικά κειμήλια που αναδεικνύουν την φυσιογνωμία του επαναστατημένου Μωριά και «φωτίζουν» τη ζωή και την πορεία των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Η έκθεση αποτελεί μια από τις Επετειακές Δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς στα πλαίσια των εορτασμών συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ’21.

Η Δημητσάνα, με διττή συνεισφορά στην έκβαση της Επανάστασης συνέβαλε στην καλλιέργεια του πνεύματος των τότε Ελλήνων με τις σχολές, τις βιβλιοθήκες, τους ιεράρχες και τα μοναστήρια της. Ενώ, σε υλικοτεχνικό επίπεδο, ήταν εκείνη που παρήγαγε την μπαρούτη για τα φυσίγγια των αγωνιστών, παραγωγή η οποία διεξαγόταν στο χώρο του Μουσείου Υδροκίνησης. Η μεταφορά τωνκειμηλίων από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην πρωτεύουσα του Δήμου Γορτυνίας, αποτελεί πράξη με ισχυρό συμβολισμό καθώς, 200 χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα, κομμάτι της ιστορίας επέστρεψε έστω προσωρινά, εκεί όπου «γεννήθηκε».

Ανάμεσα στα κειμήλια της «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗΣ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ», ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων Γορτύνιων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Αναγνώστης και Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας, ο Καλλίνικος Καστόρχης, ο Νικηταράς, ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος. Επίσης, προβάλλονται έγγραφα, χαλκογραφίες, επιστολές, βιβλία αλλά και πρωτότυπες οπτικοακουστικές παραγωγές με θέμα την καθημερινή ζωή αγωνιστών και πολιτών, τις μάχες του Αγώνα και την διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους.

Μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης κ.α.

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ»

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουνίου – 29 Νοεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)

Κλειστά: 7 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, 220 07

Τ: 27950 31630 | www.piop.gr”.

 

* Oι φωτογραφίες προέρχονται από τον Δήμο Γορτυνίας