Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις

Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα έχουμε αποφάσεις

Η κα Πελώνη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση 22 Ιουνίου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, στα self test αλλά και για τις μάσκες




Στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοιού και ειδικότερα για το πότε εκτιμάται πως θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες» γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «εντός της εβδομάδος οι ειδικοί θα συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα στην αρμόδια επιτροπή αξιολογώντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα». Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί παροχής διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πρώτες διευκολύνσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, επικαλούμενη τη μη υποχρέωση χρήσης μάσκας στα γυμναστήρια για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και στους όρους επανεκκίνησης των πανηγυριών, που σχετίζονται με το επίπεδο εμβολιασμού κάθε περιοχής και κατέληξε τονίζοντας ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίγει περισσότερο καθ’ όσον θα προχωρά ο εμβολιασμός. Όταν θα υπάρξουν νεότερα επ’ αυτού, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανέφερε ότι φαίνεται να επανερχόμαστε στην κανονικότητα.

Για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους είπε όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα έχουμε αποφάσεις

Παρατείνεται η διάθεση των σελφ τεστ σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Για τα σελφ τεστ είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όπου χρειαστεί π.χ. στην Αχαΐα θα επέμβει για να δώσει λύση.

Επανέλαβε την έκκληση του πρωθυπουργού να εμβολιαστούν οι πολίτες και είπε ότι πλέον όλοι από 18 ετών και πάνω μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εμβολιασμός και αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αλληλένδετα.

Για το θέμα των διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους η κα Πελώνη είπε ότι κάποιες τίθενται σε ισχύ σταδιακά θυμίζοντας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν φορούν μάσκα στα γυμναστήρια. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα ανακοινώνονται και άλλα.

Την Πέμπτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συζητήσει τις προϋποθέσεις

Όλα δείχνουν ότι η αφαίρεση της μάσκας θα γίνει με προϋποθέσεις

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα εφαρμοστεί καθολικά ή θα αφορά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί.

Πάντως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν στην πράξη ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι, από αυτούς που δεν θα φορούν μάσκα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επιτροπή των ειδικών προσανατολίζεται στην κατάργηση της χρήσης της μάσκας για όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους

Ωστόσο, η μάσκα θα διατηρηθεί σε εσωτερικούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός. Δηλαδή στα μέσα μεταφοράς, στα γήπεδα, στα θέατρα, στις συναυλίες, στα μέσα μεταφοράς αλλά και όπου αλλού υπάρχει πολύς κόσμος.