Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος οι μάσκες από αύριο το πρωί – Κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από 28 Ιουνίου

Χωρίς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός – Όλα τα μέτρα
Τέλος λαμβάνει το καθεστώς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, από τις 5:00 αύριο το πρωί 24 Ιουνίου, ενώ από τις 5:00 το πρωί της 28ης Ιουνίου καταργείται και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας επιτρέπει την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα ανακοίνωσε:
 

– Μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός από το πρωί της 24ης Ιουνίου στις 5:00, ενώ διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις

– Κατάργηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 5:00 το πρωί της 28ης Ιουνίου

– Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

– Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

– Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

– Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

– Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

– Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

– Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.