Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Rebuild better together – Ανασυγκρότηση καλύτερα MAZI

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου έχει ορισθεί ως ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ (Συνεταιρισμών), και φέτος είναι στις 3 Ιουλίου 2021.

Στις 3 Ιουλ 2021, στις 22.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει και προσκαλεί σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/89939518525?pwd=S1FqaGtFaGQ1by9EaE1pWkxKWHEvZz09 όσους πιστεύουν ότι οι Συνεταιρισμοί προσφέρουν ΣΗΜΕΡΑ μια λύση επιχειρηματική, εκεί που όλα τα άλλα συστήματα αποτυγχάνουν.



Στόχος της #CoopsDay (Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού) είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για τους συνεταιρισμούς και η προώθηση των ιδεών του συνεργατικού κινήματος για διεθνή αλληλεγγύη, οικονομική αποδοτικότητα, επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, ισότητα και παγκόσμια ειρήνη.

«Τον τελευταίο χρόνο, γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο το συνεργατικό μοντέλο εργάζεται για την ευημερία των ανθρώπων και το σεβασμό προς τον πλανήτη, υπογραμμίζοντας τι αντιπροσωπεύει το συνεταιριστικό κίνημα. Θα ξαναχτίσουμε καλύτερα μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλές ιστορίες για το πώς το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες να γίνουν ισχυρότερες στον κόσμο μετά την πανδημία», δήλωσε ο Bruno Roelants, Γεν. Δ/ντής της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεργασίας (ICA). www.ica.coop

Στους τομείς της υγείας, της γεωργίας-κτηνοτροφίας, της παραγωγής, του λιανικού εμπορίου, των οικονομικών, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών και πολλών άλλων τομέων όπου δραστηριοποιούνται συνεταιρισμοί, τα περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη του συνεταιρισμού παγκοσμίως, εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι κανείς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια κρίση όπως η πανδημία από μόνος του.

Η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού, #CoopsDay, θα είναι η ευκαιρία να διαδώσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένα πλήρως επιχειρηματικό μοντέλο με επίκεντρο τον άνθρωπο, που υποστηρίζεται από τις συνεταιριστικές αξίες της αυτοβοήθειας και της αλληλεγγύης και τις ηθικές αξίες της κοινωνικής ευθύνης και του ενδιαφέροντος για την κοινότητα, μπορεί να είναι αποτελεσματικότατο, να μειώσει την ανισότητα, να δημιουργήσει κοινή ευημερία και να ανταποκριθεί στις άμεσες επιπτώσεις του COVID-19.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται πολλές ρυθμίσεις που αναπτύσσουν διάφορα υβδιδικά (νόθα, «μπάσταρδα»…) σχήματα που οικειοποιούνται τα ονόματα της Κοινωνικής Οικονομίας και τα βαφτίζουν «κοινότητες», «συνεταιρισμούς» και άλλα «ονόματα» …  Είναι και αυτός ένας τρόπος να φθείρουν την αποτελεσματικότητα της Κοινωνικής Οικονομίας, και να αυξήσουν τον χώρο της Δημόσιας Οικονομικής ή τον χώρο της κερδοσκοπικής Ιδιωτικής Οικονομικής.

Πάρα πολλά στοιχεία για τους συνεταιρισμούς αντλούμε όσοι ενδιαφερόμαστε από το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΠΑ (https://www.diktio-kapa.dos.gr/), που έχει πάνω από 15.000 μεταφρασμένα κείμενα από Διεθνείς οργανισμούς και 100 video για τον συνεργατισμό και πολλά βιβλία, όπως την «Επανεφεύρεση των συνεταιρισμών», ISBN 9789603031031, του Parnell Edgar και τις «Συνεταιριστικές αρχές για τον 21ο Αιώνα», ISBN 92-9054-003-6, του Dr. Ian MacPherson.

Μπορούμε ακόμα να βρούμε το «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία», ISBN 978-618-84431-1-2, του Δημήτρη Μιχαηλίδη (εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ).

Ενώ εντοπίσαμε ότι κάθε Δευτέρα, στις 20.00 οργανώνει ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση για την Κοινωνική Οικονομία η Ομάδα Προβληματισμού ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, www.coopsociety.gr

To 2018 εντοπίσαμε ότι την Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού γιόρτασε δημόσια με εκδήλωση στο Μενίδι Αττικής (7/7/2018) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργατισμό», και εισηγητή τον κ Γιάννη Κοντογιάννη.

Το 2019 στην Ελλάδα βρήκαμε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε δημόσια ανοικτή εκδήλωση στο Μενίδι Αττικής (5/7/2019) με εισηγήττρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, με θέμα «Συνεταιρισμοί για ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ εργασία».

Το 2020 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής γιόρτασε την Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού με δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Συνεργατισμός & Κλιματική Αλλαγή» στις 3/7/2020 με την βοήθεια του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Το video είχε 12.300 προβολές από το https://www.facebook.com/323590504929/videos/592720254983612, και μετείχαν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Μενίδι), κ Λουκάς Μπρέχας (ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΠΑ), κ Κώστας Αρτακιανός (ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗΣ) και Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Το Σάββατο, 3 Ιουλ 2021, στις 10 το βράδυ ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, ενημέρωσε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231), προσκαλεί σε μια ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με κεντρικό θέμα «Ανασυγκρότηση καλύτερα μαζί», Rebuild better together, που είναι το σύνθημα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Συνεργατισμού.

Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που δημιουργήθηκε από την φούσκα το 2008, μετά από 10 χρόνια μνημονιακών χρόνων στην Ελλάδα και μετά από 1,5 χρόνο με την παγκόσμια πανδημία covid-19, όλος ο κόσμος έχει στραφεί και πάλι στις αξίες της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, της ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, της ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ, της ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και της ΤΟΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, οικονομικό κλπ).

Από χρονική και ιστορική συγκυρία αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά και των τοπικών κοινωνιών της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τα οποία είναι ενσωματωμένα στην ΆΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ μας και πλέον προστατεύονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση …

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής νόμιμη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, με βαθιά πίστη ότι οι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του Περιβάλλοντος είναι οι αγρότες, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Συνεργατισμού, διοργανώνει δημόσιες συζητήσεις με θέμα: «Ανασυγκρότηση καλύτερα μαζί» τις ημέρες και ώρες:

Τρίτη, 29/6/2021, στις 21.00, για ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ

Τετάρτη, 30/6/2021, στις 12.00, για κάθε έναν και

Σάββατο, 3/7/2021, στις 22.00 κυρίως για αγρότες

Οι συζητήσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά, με δυνατότητα ερωτήσεων στο facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, με υπεύθυνη της κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382