Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Οικοϊστορίες του Πράσινου Ινστιτούτου

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, μπόρεσε να μετάσχει το Σάββατο, 26/6/2021, στις ΟΙΚΟΪΣΤΟΡΙΕΣ του Πράσινου Ινστιτούτου (www.greeninstitute.gr), στον ευχάριστα δροσερό χώρο του ΣΕΡΑΦΕΙΟΥ Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, την πιο ζεστή μέρα του έτους, μέχρι σήμερα.

Η εξαιρετική προσπάθεια του Κέντρου Μελέτης & Διάδοσης Μύθων-Παραμυθιών (www.e-mythos.eu) σε συνεργασία με το Πράσινο Ινστιτούτο, δημιούργησαν πάρα πολύ καλές προοπτικές για να παρακολουθήσουν παιδιά και ενήλικοι αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών και σύντομες διαδραστικές παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την οικολογία και τη φύση.Η κα Μάγδα Κοντογιάννη ενθουσιάστηκε από τις Οικοϊστορίες και αξιοποιώντας το zoom του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κατάφερε να αναμεταδώσει τμήματα της εξαιρετικής προσπάθειας. Τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα που έχει στην διάθεσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με χορηγίες και δωρέες, μεταξύ των οποίων η ΑΜΚΕ ΑΙΓΑΙΑΣ και το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, αλλάζουν τις δυνατότητες.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει πραγματοποιήσει 130 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις την εποχή της πανδημίας (ένας χρόνος περίπου), χωρίς μετακινήσεις, με παραγωγικές συζητήσεις με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα. Οι τακτικές δημόσιες συζητήσεις του γίνονται κάθε Τρίτη, στις 21.00 με ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, κάθε Τετάρτη, στις 12.00 για θέματα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και κάθε Παρασκευή, στις 22.00 για θέματα κτηνοτροφίας, ενώ μετείχε κάθε Δευτέρα, στις 20.00 στην ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη κατάφερε να αναμεταδώσει την αφήγηση της κας Χριστίνας Ευθυμιάτου με θέμα «Αυτόνομα νησιά». Το ιπτάμενο νησί του Ιουλίου Βέρν προσγειώνεται στις ελληνικές θάλασσες. Κυνηγώντας την περιπέτεια και την επιβίωση στον πραγματικό 21ο αιώνα, στα μικρά και μεγάλα Ελληνικά νησιά, πάντα μυστηριώδη, όχι πολύ έρημα πια. Είναι καλύτερα με παρέα καλύτερα, αλλά ποια παρέα;

Η κα Χ. Ευθυμιάτου ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Από το σύνολο αυτών των νησιών μόνον τα 227 κατοικούνται. Από αυτά, μόνον τα 79 έχουν πληθυσμό άνω από 100 κατοίκους και μόλις 53 άνω από 1.000. Τα νησιά (Κώστας Ρούκουνας 1939).

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αφήγηση της κας Χ. Ευθυμιάτου διανθίσθηκε με ποιήματα, με τραγούδια και αφηγήσεις. Κυνηγώντας την περιπέτεια και την επιβίωση (Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα…) Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα, και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους. Τα θεριά ν’ αγαπάς και τ’ ανήμερα, τα νησιά, τα ποτάμια, τ’ αστέρια. Κι αν ποτέ σε πληγώσουν κατάστηθα φίλοι, αγρίμια, λευκά περιστέρια. Ν’ αγαπάς, να ξεχνάς και να χαίρεσαι τη δική σου γαλήνη και κείνα που μ’ αγάπη το νου μας φωτίζουνε, και βλασταίνουν αμάραντα κρίνα.

Και κατέληξε: Με παρέα καλύτερα, ….. αλλά ποια παρέα; Και περιέγραψε τοπικές πρωτοβουλίες όπως την ΚοινΣΕΠ Καλλονή –Κελλιά Τήνου, το γεωπάρκο της Σύρου, την ΚοινΣΕπ Απάνω Μεριά Σύρου, την προσπάθεια Andros Routes, τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, τον Σύλλογο για την Προστασία της Άγριας Ζωής Νάξου, την Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Οικοσκόπιο Νησιών, το Υγροσκόπιο νήσων, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και άλλους.

Με αφηγήτρια την κα Έλενα Μπότση ταξίδεψαν οι συμμετέχοντες παιδιά και ενήλικες στις «Τοπικές κουλτούρες και τοπική οικονομία», όπως τα έζησε η ίδια στην Δυτική Αττική. Η κα Έλενα Μπότση προβληματίσθηκε με όλους για την ομοιογενοποίηση ή για την αξιοποίηση της διαφορετικότητας. Αφηγούμενη αρβανίτικες ιστορίες για ρετσινάδες, καρβουνάδες και τσοπάνους που γυρίζουν στο βουνό και μαγεύονται από νεράιδες που μιλούν ακαταλαβίστικα.

Στο Φεστιβάλ είχαν προβλεφθεί και τα:

ΟΜΙΛΙΑ «Η εξαφάνιση του ανθρώπου;» με τον κ Ηλία Γιαννίρη

ΑΦΗΓΗΣΗ «Η Βατραχίνα Βασίλισσα» με την κα Αγγελική Γκόγκου

ΑΦΗΓΗΣΗ «Ο παππούς ο χρόνος τριγυρνά μέσα στα δάση και ιστορίες σκορπά!» με την κα Σμαράγδα Αποστολάτου

ΟΜΙΛΙΑ «Η ζωή ενός παιχνιδιού» με τον κ Χρήστο Σακελλαρίδη

ΑΦΗΓΗΣΗ «Βατζιγτζέλο Βατζιγτζό» με τον κ Γιώργο Ευγενικό

ΑΦΗΓΗΣΗ «Φτου και βγαίνω» με την κα Ανθή Θάνου

ΟΜΙΛΙΑ «Το Σπίτι και η Φωλιά μου» με τον κ Σπύρο Ψύχα

ΑΦΗΓΗΣΗ «Ρίξε κόρη μου νερό να δροσιστώ!» με την κα Σοφήλια Τσορτέκη

ΟΜΙΛΙΑ «Ενεργειακές ιστορίες» με τον κ Γρηγόρη Μαλτέζο

ΑΦΗΓΗΣΗ «Ο μύθος της Περσεφόνης και η αλλαγή των εποχών» με την κα Ειρήνη Νικολακοπούλου

ΑΦΗΓΗΣΗ «Γιατί τα δέντρα σταμάτησαν να μιλάνε στους ανθρώπους» με την κα Βιργινία Κοκκίνου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κοινό με θέμα «Άνθρωποι που θα έρθουν»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «Το φυλαχτό της φύσης» με την κα Βιργινία Κοκκίνου

Οι αγρότες είναι οι, εξ επαγγέλματος, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του Περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κλπ) και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ενδιαφέρεται ισχυρά για την εξασφάλιση της απαραίτητης ισορροπίας στην ύπαιθρο της Αττικής.

Η ισορροπία είναι η λέξη κλειδί για την βιωσιμότητα της υπαίθρου της Αττικής, και η ύπαιθρος της Αττικής, με τα δωρεάν δημόσια αγαθά (Καθαρό αέρα, Πόσιμο νερό και Τοπίο) που προσφέρουν τα ενεργά αγροτικά επαγγέλματα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κλπ), διατηρούν ζωντανή και ισόρροπή την ύπαιθρο, και συμβάλλουν στην επιβίωση των ανθρώπων στην τσιμεντένια πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Ελλάδος, που συγκεντρώνει πάνω από το μισό του πληθυσμού όλης της Ελλάδος (παγκόσμια πρωτοτυπία).

Τέτοιες εκδηλώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών τυγχάνουν της ισχυρής υποστήριξης και των κτηνοτρόφων. Αλλά δυστυχώς η εντατική καθημερινή φροντίδα των κτηνοτροφικών εργασιών, 365 μέρες τον χρόνο, δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια συμμετοχής. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κατάφερε να συμμετάσχει επειδή έτυχε να ακυρωθεί η παράδοση ενός φορτίου χονδροειδών (δεμένα τριφύλλια για αποθήκευση για τον χειμώνα) και έτσι ξέκλεψε λίγη ώρα, και συμμετείχε σε εκδήλωση για το περιβάλλον. Οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι δυστυχώς είναι πολύ «μόνοι» στην απαιτητική καθημερινότητά τους με την φροντίδα του περιβάλλοντος.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382