Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες σε Αχαΐα και Κορινθία

Στην εξάρθρωση σπείρας που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη ηλεκτρονικών απατών σε πανελλαδικό επίπεδο προχώρησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνέλαβαν στην Αχαΐα και στην Κορινθία 12 άτομα, ενώ ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 18 μελών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία και όπως προέκυψε από τις έρευνες της Ασφάλειας Πατρών, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει τη σπείρα από τον Νοέμβριο του 2020, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών, ώστε να τους αφαιρούν χρήματα. 

Η δράση της σπείρας αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 182 περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο της δράσης τους, τα μέλη της σπείρας αναρτούσαν προς πώληση, μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων, αγγελίες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών μηχανημάτων και τροχόσπιτων. Στη συνέχεια, οι παθόντες επικοινωνούσαν με μέλος της σπείρας, ο οποίος έπειθε τους αγοραστές να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων που κατείχαν τις τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια τα αποσπούσαν μέσω εφαρμογής, χωρίς ωστόσο να τους παραδίδουν τα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, μέλος της σπείρας εντόπιζε ιδιώτες που αναρτούσαν αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων σε σελίδες του διαδικτύου, παραθέτοντας στα θύματα πλαστά παραστατικά μεταφοράς-πληρωμής χρηματικού ποσού, που δήθεν εκ παραδρομής κατέθεταν, μεγαλύτερου από το συμφωνηθέν ποσό, και στη συνέχεια οι δράστες απέστελλαν στους παθόντες, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, τα πλαστά παραστατικά, με το πρόσχημα λανθασμένης καταβολής χρηματικών ποσών, ζητώντας τη διαφορά.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας μετέφεραν τα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων, προκειμένου να εξαφανίζουν τα ίχνη της συναλλαγής, ενώ για τις επικοινωνίες τους με τα θύματα χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων τρίτων προσώπων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν:

6 αυτοκίνητα
1 μοτοσικλέτα
5 κυνηγετικά όπλα
1 κυνηγητική καραμπίνα με κομμένη κάννη
3.330 ευρώ
αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων
βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών
τραπεζικές κάρτες
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.