Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ Αττικής

Την Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021, στις 10.00, στην αίθουσα Συνιδιοκτησίας του Δήμου Παιανίας (Σπύρου Αγγελή 14) η Ομάδα Έργου προσκαλεί τους πιθανούς ενδιαφερόμενους να γίνουν μέλη στην υπό ίδρυση Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής, να συμμετέχουν σε ημερίδα.

Η ημερίδα γίνεται για την ενημέρωση για τους σκοπούς της υπό ίδρυση εταιρείας. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής προτείνεται να είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία-ΑΜΚΕ, από ότι φαίνεται στην πρόσκληση από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ Σταύρο Βοιδονικόλα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε την ίδρυση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής» με την απόφαση 159/29-7-2020. Εξαιρετική η διαδικασία ενημέρωσης και συμμετοχής για όλους ….




Η συντονίστρια της Ομάδας Έργου κα Όλγα Ζαλούμη στην πρόσκληση επισημαίνει ότι στόχος της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής» είναι η ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής μέσω της υποστήριξης της παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης, διάδοσης & εμπορίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων στις τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς αγορές. Μόνο συγχαρητήρια για την προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσαμε να εκφράσουμε για την διαδικασία.

Η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής», www.agroattica.gr, μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να υποστηρίξει και να υλοποιήσει (1) την Οριζόντια διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό και (2) την Προώθηση και προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας μέσω των συνεργειών που θα αναπτυχθούν με τις άλλες Περιφέρειες.

Στις προσδοκίες της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνεται ότι η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: (1) Θα έχει εξασφαλισμένη οικονομική βιωσιμότητα, (2) Θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και (3) Θα λειτουργεί με τα υψηλότερα standard στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στην ενημέρωση της 19/7/2021, στις 10.00 θα ενημερωθούν τα πιθανά μέλη της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής», www.agroattica.gr. Τα οικονομικά στοιχεία θα προκύψουν μετά από μελέτη σκοπιμότητας που θα περιλάβει τουλάχιστον τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με δεδομένο ότι αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος εκταμίευσης του οποιοδήποτε προγράμματος θα αναλάβει να υλοποιήσει.

Στο εταιρικό κεφάλαιο που θα προσδιορισθεί η Περιφέρεια θα κατέχει μαζί με τους δήμους και τους υπόλοιπους κρατικούς και ημικρατικούς φορείς το 49%, και 6 στις 11 θέσεις στο ΔΣ και θα ασκεί και τη διοίκηση.

Ο ιδιωτικός τομέας, θα κατέχει το 51% και 5 στις 11 θέσεις στο ΔΣ. Στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται: οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, οι Συνεταιρισμοί και οι καθετοποιημένες τους δομές πρώτης μεταποίησης, οι Επιχειρήσεις εστίασης, φούρνοι, street food, καφέ κλπ, οι Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις πρώτης και δεύτερης μεταποίησης, οι Έμποροι λιανικής/ χονδρικής και, οι επιχειρήσεις τουρισμού, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες.

Επίσης ως Συνδεδεμένα μέλη μπορούν να συμμετέχουν: Πολιτιστικά ιδρύματα/ φορείς, Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ Ινστιτούτα και Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, Σύλλογοι κλπ.

Στους λόγους για να συμμετέχει κάποιος ή κάποια δομή στην «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής» προβάλλονται ως θετικά «προνόμοια»- κίνητρα:

  1. «Συνέταιρος» με την Περιφερειακή αρχή στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων
  2. Συμμετοχή σε clusters για έρευνα και καινοτομία
  3. «Προτιμησιακή» σχέση στα προγράμματα της περιφέρειας
  4. Συμμετοχή σε προγράμματα προώθησης- εκθέσεις
  5. Συνέργεια μεταξύ των εταίρων της αγροδιατροφικής αλυσίδας

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής χαιρετίζει θετικά την προσπάθεια δημιουργίας της νέας ΑΜΚΕ «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», ως μία οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών είναι εξ ορισμού «συνεταίρος» με τις κρατικές δομές (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία), άσχετα αν έχει επιτευχθεί κάποιο λειτουργικό επίπεδο στην Περιφέρεια Αττικής και κάποιος στοιχειώδης περιστασιακός σεβασμός της γνώμης των πολιτών και της Κοινωνίας των Πολιτών, στην καθημερινή λειτουργία, πέραν των εκλογών …

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και από κάθε ετήσιο φυσικό κύκλο της φύσης αξιοποιούν το περίσσευμα διατηρώντας μια ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) είναι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, πρωτογενούς πλούτου, πραγματικών ΑΞΙΩΝ. Μέχρι σήμερα με τεχνικές, «προδιαγραφές» και νομοθετικούς περιορισμούς υφαρπάζεται ο παραγόμενος πραγματικός πρωτογενής πλούτος από τους αγρότες, και καταντά οι πλούσιοι να εντοπίζονται στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη μας είπε: Τα τελευταία μάλιστα χρόνια μοιάζει να εστιάζονται όλοι στον εύκολο πλούτο των υπηρεσιών τουρισμού-αναψυχής. Όλοι ασχολούνται με την δημιουργία υπεραξιών στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες. Μεταποίηση σε εισαγόμενες από άλλες περιοχές πρώτες ύλες και σε υπηρεσίες από εισαγόμενο εργατικό-υπαλληλικό προσωπικά.

Εάν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την δημιουργία «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής» μπορεί να βοηθήσει στην συγκράτηση τμήματος του παραγόμενου πλούτου στους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους κλπ) και στην εξομάλυνση της διανομής της υπεραξίας μεταξύ των εταίρων, εκτιμάται ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι της Αττικής θα είναι ένθερμοι υποστηρικτές.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) θύμισε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ήδη από το 2015 πραγματοποίησε πολλές συγκεντρώσεις και συζητήσεις για την δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης με το όνομα «ΑΡΑΤΤΙΚΑ», και τον Ιαν 2021 συνδιαμόρφωσε το «ΟΡΑΜΑ 2040 για την Αττική Ύπαιθρο» που παρουσιάσθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 8/2/2021 & δημόσια διαδικτυακά στις 14/4/2021 σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Περιμένουν όλοι με ενδιαφέρον την παρουσίαση της πρότασης για «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής» που θα γίνει την Δευτέρα, 19 Ιουλ 2021, στις 10.00, στην αίθουσα Συνιδιοκτησίας του Δήμου Παιανίας (Σπύρου Αγγελή 14).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382