Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Κορινθίας για την επίσκεψη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Κορίνθου

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε όλως αιφνιδιαστικά τον ΕΦΚΑ Κορίνθου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Παγώνη, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει τους τελευταίους μήνες.

Η επαφή του τόσο με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας, όσο και με τους υπαλλήλους, ανέδειξε τα πολλαπλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία δύο χρόνια τώρα, από την ανάληψη διακυβέρνησης Μητσοτάκη, για τα οποία κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα αυτά να οξύνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. 

Μερικά από αυτά αναφέρονται ως ενδεικτικά της κατάστασης, τα οποία άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος: δυσανάλογος όγκος εργασίας σε σχέση με το προσωπικό (υποστελέχωση), τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμο υλικό, παρωχημένα τεχνολογικά μέσα   (ηλεκτρονικοί υπολογιστές), ασφυκτικές και ελλιπείς σε υποδομή συνθήκες εργασίας (χαλασμένα ή ανύπαρκτα σε κάποια τμήματα   κλιματιστικά), απουσία αποθηκευτικών χώρων των υπηρεσιακών φακέλων που στοιβάζονται ανάμεσα στα γραφεία των υπαλλήλων και φυσικά υπάλληλοι που σε πρόθυρα  κατάρρευσης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να ανταπεξέλθουν μέσα σε όλα αυτά,  στα καθήκοντά τους.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος ο κ. Παγώνης δεν δίστασε να επικρίνει τους υπαλλήλους κυρίως στο Τμήμα   Συντάξεων του ΟΓΑ για τους «βραδείς» ρυθμούς εργασίας τους, παρά το γεγονός ότι σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, με ολιγόωρα μόνο διαδικτυακά σεμινάρια ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης έχει τακτοποιηθεί.

Καμιά βέβαια ανάληψη και παραδοχή ευθυνών από τους «υψηλούς επισκέπτες», η κυβέρνηση των οποίων υποσχόταν συντάξεις  με ένα κλικ, ενώ  φρόντισε να καταργήσει το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων, που είχαν προσληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα ασφαλιστικά Ταμεία και το μόνο  που ήξεραν να κάνουν ήταν να  «φορτώσουν»  όλα τα προβλήματα στην Περιφερειακή Διευθύντρια, παραπέμποντας την σε πειθαρχικό έλεγχο.

Ποιος όμως ευθύνεται ουσιαστικά για όλα αυτά τα προβλήματα; Φυσικά η κεντρική ηγεσία του Υπουργείου η οποία πορεύεται στη λειτουργία και τον κοινωνικό ρόλο του ασφαλιστικού συστήματος    χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία λήψη απαραίτητων μέτρων οργάνωσης και χωρίς σοβαρότητα.

Η μετακίνηση προσωπικού από τους ασφαλιστικούς φορείς που καταργήθηκαν λόγω ενοποίησης των Ταμείων, έγινε βιαστικά και χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα η προσαρμογή των υπαλλήλων στα νέα τους καθήκοντα  να είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Με επικοινωνιακά «τρικ» όμως, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρχει θέληση, μεθοδικότητα και στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες να στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και όχι την ιδιωτικοποίηση του. Τα θύματα θα είναι πάντα οι πολίτες και οι εργαζόμενοι.  

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε πολλάκις αναδείξει τα παραπάνω ζητήματα στη Βουλή, μέσα από Ερωτήσεις και Αναφορές του βουλευτή Κορινθίας Γ. Ψυχογιού και συνολικά  των βουλευτών Πελοποννήσου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και στο πεδίο με πρόσφατη  επίσκεψη-παρέμβαση  αντιπροσωπείας του κόμματος στα γραφεία του ΕΦΚΑ Κορίνθου και συνάντηση με τον Διευθυντή και τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του ΕΦΚΑ Κορίνθου σε προσωπικό και μέσα, καθώς και την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί  θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και που η στέρηση του εν μέσω πανδημίας, εξαθλιώνει περαιτέρω  την κοινωνία.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας