Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν την απόσυρση νομοσχεδίου για λαϊκές αγορές

Παραγωγοί και επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών – Πρόταση στην κυβέρνηση για διαβούλευση, προκειμένου να διαμορφωθεί σε νέες βάσεις

Την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και την έναρξη διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί σε νέες βάσεις ζητούν από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου παραγωγοί και πωλητές. Οπως επισημαίνουν, το νομοσχέδιο αποτελεί «ταφόπλακα» για τον κλάδο και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Με αντικείμενο τη διευθέτηση του ζητήματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα Εμπορίου με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Ειδών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών.



 

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και αναμένεται η απάντηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με το νομοσχέδιο να έρχεται προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργούνται οι άδειες στις λαϊκές αγορές και δημιουργούνται θέσεις, με την προϋπόθεση να προκύπτει τζίρος για τον δικαιούχο ύψους 90.000 ευρώ τουλάχιστον.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στις τρεις φορολογικές παραβάσεις η θέση αφαιρείται και βγαίνει σε δημοπρασία για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή επιχειρημάτων με ουσιαστικό διάλογο και με επιμέρους κατανόηση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στο περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Ειδών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών κατατέθηκαν προτάσεις στη βάση της μετεξέλιξης και της απλοποίησης του νόμου του 4497/2017, που είναι σε ισχύ, σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου, που είναι στη διαδικασία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, θα κατατεθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

«Διεκδικούμε» επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με έδρα τον Βόλο, Στεφανία Τζοάνου «την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί σε νέες βάσεις. Πρόκειται για νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τον κλάδο. Θέλουν να μας διώξουν από τις λαϊκές αγορές. Εμείς, αντίθετα, ζητούμε εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, προκειμένου να δουλεύουμε καλύτερα. Κατά καιρούς έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, αλλά απαντήσεις δεν έχουμε λάβει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα εισακουστούμε. Δεν γίνεται οι άδειες των λαϊκών αγορών να μετατραπούν σε θέσεις, δεν γίνεται οι λαϊκές να φύγουν από τις πόλεις», σημειώνει η Στεφανία Τζοάνου.

Συγκρότηση

Συγκροτήθηκε σε σώμα η προσωρινή διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών – Επαγγελματιών – Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας.

Πρόεδρος αναλαμβάνει ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Αγγελος Δερετζής. Η αναλυτική διάρθρωση του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας έχει ως εξής:

Πρόεδρος Αγγελος Δερετζής, αναπληρωτής πρόεδρος Βασίλειος Μακρίδης, αντιπρόεδρος Απόστολος Τσακανίκας, αντιπρόεδρος Στεφανία Τζοάνου, γενικός γραμματέας Παντελής Μόσχος, αναπληρωτής γραμματέας Θεόδωρος Γαβρήλος, ταμίας Χρήστος Μπάκας, μέλη Ηλίας Γεώργιος, Στέφανος Τομαρόπουλος, Παναγιώτης Σταυρίδης, Παντελής Παπαδάκης, Ανέστης Καρυπίδης, Λάζαρος Παυλίδης, Ελένη Μαραγκάκη, Γιώργος Λαβίδας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σύσταση της Συνομοσπονδίας ήταν φιλοδοξία δεκαετιών, η οποία υλοποιήθηκε δυναμικά υπό από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές της χώρας αποκτούν ενιαία και ηχηρή προς κάθε κατεύθυνση φωνή.

Οι σημερινές συνθήκες ομολογουμένως δεν είναι οι καλύτερες. Οι λαϊκές αγορές βιώνουν την οικονομική κρίση, όπως έχει διαμορφωθεί από καταστάσεις, που υπαγορεύουν η πανδημία και οι συνέπειές της.

Συγχρόνως οι διαθέσεις της κυβέρνησης, με το επικείμενο σχέδιο νόμου, που επιχειρεί να εφαρμόσει αλλοτριώνοντας τον θεσμό των λαϊκών αγορών και καταστρατηγώντας τους λόγους δημιουργίας και λειτουργίας του, αποτελούν μείζον ζήτημα».

taxydromos.gr