Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

”Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα” στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Νεμέας – TEASER

Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει την θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο “Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα”.

Η παράσταση βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο Αυτοκράτορας και το Αηδόνι, το οποίο εξετάζει τη σχέση ενός μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Το θέμα του παραμυθιού αποδεικνύεται προφητικό για την εποχή μας καθώς οι αναλογίες είναι ευδιάκριτες. Η αντίθεση ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο είναι σήμερα αισθητή περισσότερο από ποτέ. 

Η διασκευή του κειμένου έγινε με ευαισθησία, μαεστρία και ισχυρές δόσεις χιούμορ, προσφέροντας πολλές ξεκαρδιστικές, αλλά και συγκινητικές στιγμές. Οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, τον χορό και την φωνή. Μέσα από έναν καταιγιστικό ρυθμό, έντονη σωματικότητα και έξυπνους διαλόγους η ομάδα Ηippo παρουσιάζει ένα διασκεδαστικό, αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό θέαμα.

Παράλληλα με τη δράση και σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στην αφήγηση της ιστορίας μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει. Εκεί ενθαρρύνεται η διάδραση, η συναισθηματική εμπλοκή των συμμετεχόντων, καθώς και η νοητική επεξεργασία των τεκταινομένων.

Ερωτήματα που διερευνούνται:

– Πόσο μου αρέσει να περνάω χρόνο στο διαδίκτυο;

– Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι;

– Πόσα και τι πράγματα μπορώ να μάθω από το ίντερνετ;

– Τι μπορώ να μάθω από τους φίλους μου;

 

Ταυτότητα παράστασης

Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου, Ανδρομάχη Μακρίδου, Χριστίνα Μπακαστάθη

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Σαμουηλίδου

Σχεδιασμός Δράματος: Φώτης Δούσος, Σίσσυ Ιγνατίδου, Ιωάννα Λιούτσια, Αλέξανδρος Ράπτης

Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου

Κίνηση: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος, Μίκα Στεφανάκη

Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη

Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης

Μελωδίες φωνής: Αλέξανδρος Ράπτης – Ανδρομάχη Μακρίδου

Χιπ Χοπ κομμάτι – Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος

Σχεδιασμός αφίσας: Κωστής Τριανταφύλλου

Φωτογραφίες – Trailer: Δώρα Καλακίδου

Πληροφορίες παράστασης

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ηλικίες: 5-12 ετών

Τόπος διεξαγωγής: Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας

Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5 Αυγούστου

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος Δωρεάν

Κρατήσεις θέσεων υποχρεωτικά στον σύνδεσμο: https://digitalculture.gov.gr/2021/07/to-dilimma-tou-aftokratora-archeologikos-choros-nemeas/

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
    Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 
  • Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr
  • Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
  • Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Βιογραφικό σημείωμα της ομάδας HIPPO

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Αριθμεί πολλές παραστάσεις για παιδιά στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια: Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη (Αγγλία, Ουαλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Βέλγιο), Η.Π.Α. (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες), Καναδάς (Τορόντο, Μοντρεάλ), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Καμπέρα).

Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.

Το Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ομάδας με τίτλο kinemo από τις εκδόσεις Αγγελάκη που συνοψίζει την θεωρητική προσέγγιση της ομάδας στο σωματικό θέατρο.

Η ομάδα Hippo οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα.

https://www.hippotheatreschool.com/