Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

ZIRIA FESTIVAL – Το δικό μας Woodstock!: 3.000 θεατές παρακολούθησαν το έργο “ΙΧΝΕΥΤΑΙ”

Περίπου 3.000 άτομα ανηφόρησαν χθες για τη Ζήρεια, παρά τον καύσωνα, για να απολαύσουν αλλά και να βιώσουν την συγκλονιστική ιδέα της ομάδας του ZIRIA FESTIVAL του Γιώργου Γκουρβέλου και του Κώστα Αρβανιτάκη. Μια ιδέα που ενθουσίασε και παρακίνησε τον Μιχαήλ Μαρμαρινό να την μετουσιώσει σε μια πρωτοποριακή παράσταση .



 

3.000 άτομα παρακολούθησαν το έργο «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» του Σοφοκλή, στον ίδιο ακριβώς τόπο που διαδραματίζεται κατά το μύθο δίπλα στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Ερμής!Και είδαν τους σάτυρους να επιστρέφουν στη Ζήρεια αναζητώντας και πάλι τα ίχνη των βοδιών του Απόλλωνα. Μάρτυρες μιας μοναδικής παράστασης, που «αναβίωσε» το μύθο που διηγείται ΠΩΣ, από ποιο συμβάν, γεννήθηκε η μουσική. Και στη συνέχεια με ποιες διαδρομές και ποιες μουσικές φόρμες, έφθασε από την αρχαιότητα στις μέρες μας.

Ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης αποθεώθηκε από το κοινό.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης σε ρόλο έκπληξη υποδύεται τον Σειληνό στις κόκκινες βελούδινες μπότες του – σαν από παραμύθι των αδερφών Γκριμ – σφυρίζει δυνατά με μια σφυρίχτρα που καλεί αγριόγατες στο βουνό και σπέρνει το πανδαιμόνιο γύρω του.

Οι Σάτυροι σκορπίζονται στο προαύλιο σαν σε διονυσιακό χορό, με την υπόσχεση της αποστολής του θεού Απόλλωνα. «Θα σας χαρίσω λευτεριά. Υπάρχει πιο μεγάλο;» αναρωτιέται (ακαδημαϊκά) ο θεός δια στόματος Χάρη Φραγκούλη.

Στο βάθος, μια φιγούρα ντυμένη στα λευκά, αφήνει τον αέρα να παρασύρει το φόρεμα της. Κι όσο πλησιάζει προς τη σκηνή, το πρόσωπο της Αμαλίας Μουτούση, αχνοφαίνεται κάτω από το πέπλο. Είναι η «Δέσποινα, η βασίλισσα μεγάλη της Κυλλήνης». Το βουνό ξύπνησε. Η πρόβα κάνει διακοπή…

Αλλά η θεατρική παράσταση ενσωματώνει και μια μυσταγωγική μουσική παράσταση! O Πετρολούκας Χαλκιάς, ο πατριάρχης του αρχαιότερου είδους της δημοτικής μας μουσικής, του κατεξοχήν εκστατικού και ιαματικού ηπειρώτικου, σε μια ιστορική συνεύρεση με τον Βασίλη Κώστα, έναν κορυφαίο μουσικό της τζαζ που επιτελεί σημαντικό έργο σαν συνεχιστής των δρόμων του Πετρολούκα, πρωτοπορώντας με το λαούτο του!

Χθες η μουσική (ξανα)γεννήθηκε με τους ήχους της να αντιλαλούν στα βουνά της Ζήρειας!

Και οι 3.000 που ήλθαν βίωσαν το δικό τους..Woodstock!

jennysworld.gr