Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων

Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, και η πόλη εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων.

Ο δήμος ενημερώνει, επίσης, ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τόσο από πλευράς της Hellenic Seaplanes που έχει αναλάβει την αδειοδότηση του έργου όσο και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας.



 

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, “η εκκρεμότητα που αφορούσε την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εξαλειφθεί, καθώς ανακοινώθηκε η έγκρισή της και πλέον ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου κατατέθηκε πλήρως επικαιροποιημένος και σύμφωνος με το νέο νόμο στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αδειοδότησής του. Η υλοποίηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας φέρει την σφραγίδα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου από την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης, αλλά και του σημερινού δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου που παρέλαβε την σκυτάλη και με επιμονή και στρατηγική βλέπει ότι οι προσπάθειές του στέφονται με επιτυχία, ώστε τα υδροπλάνα να πετάξουν λίαν συντόμως πάνω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο”.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Βάσει του πλάνου που αφορά το έργο, το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας προβλέπεται να περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και αποσκευών συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ., καθώς και πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων.

Τα υδροπλάνα που θ’ αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα Viking Twin Otter Series 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες το καθένα και ν’ αναπτύσσουν ταχύτητα έως 320 χιλιόμετρα την ώρα. Οσον αφορά στο πτητικό έργο, αυτό αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από έως 5 ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη – αναχώρηση) στην έναρξη της δραστηριότητας (2022) και αγγίζοντας, σε βάθος πενταετίας, το μέγιστο, που θα είναι έως 20 ζεύγη πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ημερησίως. Στο υδατοδρόμιο αναμένεται ν’ απασχολούνται μέχρι 5 άτομα.

Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου, η Hellenic Seaplanes θα εντάξει στο σχέδιο πτήσεών της δρομολόγια από την Καλαμάτα για προορισμούς όπως η Λίμνη Τάκα στην Αρκαδία, η Υδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Μονεμβασιά, η Ελαφόνησος κλπ.

Σε σχετική αναφορά ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε:

“Ως Δήμος Καλαμάτας νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση του υδατοδρομίου στην πόλη μας. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα μέσα μεταφοράς. Είμαστε ικανοποιημένοι που μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, όπου με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου δείχνει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα που εκκρεμούσαν. Ευελπιστούμε σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί και εντός του 2022 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Καλαμάτα. Πλέον δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Από σήμερα, η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων, και σε μία νέα εποχή ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, νέων μεταφορικών υπηρεσιών και νέων επιλογών για τους δημότες και επισκέπτες της Καλαμάτας”.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε σχετικά με την πορεία του υδατοδρομίου της Καλαμάτας:

“Οι συντονισμένες ενέργειες από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές φέρνουν αποτέλεσμα, και η περίπτωση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με στρατηγική σημασία για τη Hellenic Seaplanes και το σχέδιο πτήσεων που θα χαραχθεί από και προς το υδατοδρόμιό της θα διασυνδέσει πολλές γειτονικές περιοχές, ενώ είναι 100% σίγουρο ότι η παρουσία του υδατοδρομίου θα ισχυροποιήσει την ήδη υπάρχουσα τουριστική δύναμη της Καλαμάτας, ως προορισμού που μπορεί να υποστηρίξει πολλά και διαφορετικά είδη τουρισμού”.