Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: Καίγονται τα τελευταία δάση της Ελλάδας -VIDEO

Οι φωτιές που καίνε στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει βασικό θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Associated Press κάνει λόγο για πυρκαγιές που καταστρέφουν μερικά από τα τελευταία δάση της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το AP η φωτιά καίει για μια ακόμη μέρα τους πρόποδες της Πάρνηθας, ένα από τα ελάχιστα δάση κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η φωτιά προκάλεσε σημαντικό πρόβλημα στην ατμόσφαιρα της Αττικής, ενώ οι πυροσβέστες μάχονταν για μια ακόμη νύχτα να περιορίσουν το τεράστιο μέτωπο. 

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αποκαλυπτικές σκηνές στην Εύβοια, που έχει παραδοθεί στις φλόγες, όπου κάτοικοι και παραθεριστές απομακρύνονταν με πλοία: «Έσφιγγαν μωρά στην αγκαλιά τους και βοηθούσαν ηλικιωμένους να διασχίσουν παραλίες για να επιβιβαστούν στα μικρά φέρι μποτ. Πίσω τους τεράστιες φλόγες και καπνός κάλυπταν τους άλλοτε δασώδεις λόφους».

Μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 100 φωτιές ξέσπασαν στην Ελλάδα. Στη Μάνη εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 70% της περιοχής. Η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Ελένη Δρακουλάκου, ανέφερε «πρόκειται για βιβλική καταστροφή. Μιλάμε για τα τρία τέταρτα της περιφέρειας».

Η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για βοήθεια. Στο αίτημά της ανταποκρίθηκαν η Γαλλία, η Ουκρανία, η Κύπρος, η Ουκρανία, η Κροατία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Αίγυπτος και η Τσεχία.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη εδώ και μέρες με το χειρότερο καύσωνα των τελευταίων 30 ετών με θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμα και τους 45°C.

Ωστόσο, τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι οι αρχές μιλούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις τρεις συλλήψεις που έγιναν σε ύποπτους για εμπρησμό.

Τέλος, το AP αναφέρεται και στις φωτιές που ταλανίζουν τόσο την Τουρκία, όσο την Ρωσία και την Καλιφόρνια.