Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενότητα και Αλληλεγγύη Τώρα – Ανατροπή της «Μητσοτάκης ΑΕ» Αμέσως Μετά

Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, Παρασκευής 6ης Αυγούστου 2021

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η μάχη με τις φλόγες, το ΜέΡΑ25 τήρησε ενωτική, υπεύθυνη στάση. Την Τρίτη 3 Αυγούστου, ο Γραμματέας έστειλε το εξής μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης:

Κουράγιο στους πυροσβέστες μας, στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, σε όλες & όλους που βοηθούν, στους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν και πνίγονται από τον καπνό. Και στη Φύση μας που βρίσκεται στη δίνη της κλιματικής αλλαγής που εμείς οι άνθρωποι, αλόγιστα, της επιβάλαμε.

Δυο μέρες μετά, με την καταστροφή να μεγεθύνεται, ο Γραμματέας συνέχισε στο ίδιο μοτίβο:



 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε. Με τη σκέψη στους ανθρώπους που τα βάζουν με, ή κινδυνεύουν από, τις φλόγες. Αλληλεγγύη και ομόνοια αυτή τη στιγμή.

Ως Κεντρική Επιτροπή, αισθανόμαστε πλήρως την ευθύνη της αλληλεγγύης και της ενότητας με όλες και όλους όσο η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται. Όμως, ως το όργανο του ΜέΡΑ25 με ευθύνη της χάραξης των πολιτικών μας παρεμβάσεων, έχουμε την υποχρέωση να δρομολογήσουμε την πολιτική εκτίμηση του ΜέΡΑ25 για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης πριν τις πυρκαγιές, κατά την διάρκεια της καταστροφής, και αφού τα δάση έχουν γίνει στάχτη και τα ΜΜΕ έχουν περάσει στο επόμενο θέμα.

Χτες το βράδυ, στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε σειρά αναφορών που αποδεικνύουν πως, όσο και να το προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει την εξάρτησή του από τα αρπακτικά που του υπαγορεύουν καταστροφικές πολιτικές επιλογές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι, όπως και με την πανδημία, η διαχείριση της κυβέρνησης είναι πρωτίστως επικοινωνιακή, με έγνοιες όπως οι μάχες του διαδικτύου ή το «σκορ νεκρών» με τους μνημονιακούς προκατόχους τους. Η πρωτίστως επικοινωνιακή, προπαγανδιστική, εν τέλει κομματική διαχείριση μιας πραγματικής τραγωδίας φανερώνει την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία.

Συγκεκριμένα, σημειώνουμε πέντε μείζονα ατοπήματα του κ. Πρωθυπουργού:

  1. Προτεραιότητα στην Περιουσία κι όχι στο Περιβάλλον

«Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών.» [Κυριάκος Μητσοτάκης]

Ο επικεφαλής της «Μητσοτάκης ΑΕ», ίσως χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει, ομολόγησε ότι για εκείνον και την κυβέρνησή του πρώτα έρχεται η «περιουσία» (που, όταν είναι λαϊκή, της επιφυλάσσει πλειστηριασμούς και εξώσεις) και μετά το περιβάλλον κι οι δημόσιες («κρίσιμες») υποδομές.

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει απερίφραστα την κυνική ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, σε εποχή που η νέα γενιά αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική δυστοπία, αδυνατεί να αντιληφθεί – ακόμα και την ώρα της μάχης με την φωτιά – ότι οι ιδιοκτησίες κάθε μορφής στερούνται αξίας όταν το περιβάλλον καταρρέει. Δεν νοείται σήμερα ένας τέτοιος κύριος να είναι πρωθυπουργός πολιτισμένης χώρας.

  1. Επένδυση στην Καταστολή σε βάρος της Προστασίας

«Οφείλουμε να… δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας [στους πυροσβέστες], αναγνωρίζοντας ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους.»  [Κυριάκος Μητσοτάκης]

Ο Πρωθυπουργός μίλησε λες και οι «δυνάμεις» των γυναικών και των ανδρών της Πυροσβεστικής είναι ανεξάρτητες από τα μέσα που τους διαθέτει η κυβέρνηση. Μίλησε ως εάν το πρόβλημα να είναι οι «δυνάμεις» τους κι όχι το οφθαλμοφανές γεγονός ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, άφησαν το Πυροσβεστικό Σώμα αβοήθητο αφού πρώτα τους ανέθεσαν -εγκληματικά- την δασοπυρόσβεση και αποψίλωσαν τα Δασαρχεία.

Με αυτή την ατυχή έκφραση ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να προσπεράσει την προσωπική, εγκληματική του επιλογή να αφήσει την Πυροσβεστική ανυπεράσπιστη, αφού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ της «φόρτωσαν» την δασοπυρόσβεση, την ώρα που επενδύει τεράστιους πόρους στην ΕΛΑΣ, φέρνοντας μάλιστα την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις ως προς την αστυνόμευση-καταστολή (βλ. διπλανό πίνακα). Πού είναι οι απαραίτητες προσλήψεις στη Πυροσβεστική και στα Δασαρχεία; Πού είναι τα νέα μέσα; Γιατί επιχειρεί μόνο ένα Beriev Be200 (το αεριωθούμενο πυροσβεστικό με δυνατότητα ρίψης 12 τόνων νερού, το οποίο κοστίζει το 1/3 ενός Rafale); Πού είναι η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, το χειρότερο, της Δασικής Υπηρεσίας – την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν, ουσιαστικά, καταργήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «μάχες… που χάσαμε» και υποσχέθηκε ότι «η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη». Απέφυγε βέβαια να ομολογήσει ότι αυτή η βελτίωση προϋποθέτει μεταφορά κονδυλίων από την Καταστολή στην Προστασία – μια μεταφορά την οποία η Κυβέρνηση της Καταστολής δεν θα κάνει ποτέ

 

  1. Αποκατάσταση των… τραπεζιτών

«Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν...» [Κυριάκος Μητσοτάκης]

Μέσα στην απελπισία τους, ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, οι μικρομεσαίοι πυρόπληκτοι δικαιολογούνται να ελπίσουν ότι τα σπίτια τους θα ξαναχτιστούν με την αρωγή του κράτους. Έως ότου μάθουν την αλήθεια από τα χείλη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος αναφέρθηκε σε «ευνοϊκούς όρους δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου για την αποκατάσταση των ζημιών που προξενήθηκαν σε σπίτια!»

Λες και δεν είναι βουλιαγμένοι στα χρέη οι μικρομεσαίοι (τα περισσότερα εκ των οποίων «κόκκινα»)! Χωρίς αιδώ, η «Μητσοτάκης ΑΕ» επιλέγει για άλλη μια φορά να φορτώσει νέα χρέη, υπέρ των τραπεζιτών (και με εγγυήσεις του Κράτους), στους πολίτες που η πολιτεία δεν κατάφερε -ως όφειλε- να προστατέψει από ένα αναμενόμενο φυσικό φαινόμενο. Στους ίδιους πολίτες τους οποίους, με τον «Ηρακλή 1&2» και τον νέο Πτωχευτικό, προετοιμάζει για την γκιλοτίνα των πλειστηριασμών!

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός; Τι θα γίνει με αυτά τα νέα δάνεια, που προανήγγειλε ο κ. Βορίδης ως «ενίσχυση» των πυρόπληκτων, όταν και εάν «κοκκινίσουν»; Θα τα πουλήσουν κι αυτά στα ταμεία των κύκλων τους; Και τα δάνεια των πληγέντων από την πανδημία που μπορεί να γλύτωσαν τις πυρκαγιές; Απάντηση βέβαια δεν περιμένουμε.

Περιληπτικά, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να καμουφλάρει την περαιτέρω αποκατάσταση των φίλα προσκείμενων τραπεζιτών, και την πριμοδότηση των αρπακτικών ταμείων, ως αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

  1. Προαναγγελία καταπάτησης των καμένων από την «Μητσοτάκης ΑΕ»

«Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν…» [Κυριάκος Μητσοτάκης]

Ο κ. Μητσοτάκης προσποιείται ότι δεν γνωρίζει ότι στην Ελλάδα τα δέντρα τείνουν να μην ξαναφυτρώνουν ακριβώς επειδή τα σπίτια «ξαναχτίζονται» εκεί που ήταν πριν τα δάση!

«Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα.»  [Κυριάκος Μητσοτάκης]

Ακριβώς επειδή το Σύνταγμα έχει γίνει κουρέλι στα χέρια των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι καμένες εκτάσεις του παρελθόντος σήμερα να είναι πολυκατοικίες, μεζονέτες, εμπορικά κέντρα, γήπεδα γκολφ κλπ, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε μια απλή τροπολογία που απαγορεύει την αλλαγή για 30 χρόνια χρήσης των καμένων εκτάσεων. Το προφανές δηλαδή. Και πως αντέδρασε η κυβέρνηση; Την απέρριψε άνευ σχολίου, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της «Μητσοτάκης ΑΕ» να κάνει τα στραβά μάτια στην οικοδόμηση των καμένων.

Το μήνυμά μας στον Πρωθυπουργό είναι απλό:

  • Σας παρακολουθούμε
  • Δεν θα σας αφήσουμε να στήσετε νέο Ερημίτη στη Βαρυμπόμπη
  • Δεν θα σας επιτρέψουμε να ορθώσετε ανεμογεννήτριες στα καμένα της Εύβοιας ή αλλού – οι ανεμογεννήτριες πλωτές, στα ανοικτά της θάλασσας, κι όχι στην ρημαγμένη μας γη
  • Απαιτούμε τώρα έργα αντιδιαβρωτικά (π.χ. κορμοδέματα), έργα πρόληψης πλημμυρών, έργα άμεσης αναδάσωσης.
  1. Η κυβέρνηση των εξορύξεων & των αγωγών να σωπαίνει για την Κλιματική Αλλαγή

«Έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής.»  [Κυριάκος Μητσοτάκης]

Πρωθυπουργός που κυρώνει εξορύξεις για ορυκτά καύσιμα και θεωρεί τους αγωγούς «αναπτυξιακά» έργα δεν είναι πρωθυπουργός που δικαιούται να επικαλείται την Κλιματική Αλλαγή.

Πρωθυπουργός που, για να χαϊδέψει τα αυτιά των εθνικιστών του κόμματός του, μιλά για θωράκιση της πατρίδας από την Κλιματική Αλλαγή (λες και μπορεί να θωρακιστεί η πατρίδα μας ανεξάρτητα με τις πατρίδες των άλλων!) δεν δικαιούται να παραμένει πρωθυπουργός.

Πρωθυπουργός που ψάχνει να βρει δικαιολογίες στην Κλιματική Αλλαγή για τις δικές του αποτυχίες, που αποτελούν απόρροια των μνημονιακών πολιτικών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία της), δεν δικαιούται να παραμένει πρωθυπουργός.

Το ΜέΡΑ25, το μόνο κόμμα της Βουλής που χωρίς περιστροφές καταδικάζει κάθε εξόρυξη και κάθε αγωγό, και που κινητοποιείται καθημερινά εναντίον των τοπικών εργολαβικών εγκλημάτων εναντίον του περιβάλλοντος, δεν θα επιτρέψει στους κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, στους αγαπημένους έλληνες πρωθυπουργούς της ExxonMobil, της Total και των εγχώριων εργολάβων, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Κλιματική Αλλαγή – την ώρα που οι επιλογές τους λειτουργούν ως λάδι στη φωτιά που καίει τον πλανήτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 στηρίζει όλες κι όλους που είτε έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες είτε κινδυνεύουν από αυτές. Όσο οι πυρκαγιές μαίνονται, τα μέλη του ΜέΡΑ25 στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους ανθρώπους και στη Φύση που υποφέρουν.

Παράλληλα, επειδή αυτή η καταστροφή δεν είναι «φυσική» αλλά αποτέλεσμα αφύσικων, ταξικών και ολιγαρχικών πολιτικών, η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 προϊδεάζει τους πολίτες για την ανάλυση και την δράση που θα ακολουθήσουμε μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες όλες & όλοι μαζί:

  1. Να ανατρέψουμε τη νοοτροπία ότι προτεραιότητα έχει η ιδιοκτησία κι όχι το οικοσύστημα που μας κρατά ζωντανούς ή τα δημόσια αγαθά χωρίς τα οποία είμαστε καταδικασμένοι στη ζούγκλα της ισχύος των πολύ λίγων
  2. Να επενδύσουμε στην προστασία κι όχι την καταστολή των πολιτών – καταδικάζοντας την υποκρισία μιας κυβέρνησης που βάζει νέες κλειδαριές σ’ ένα φλεγόμενο σπίτι
  3. Να καταργήσουμε τη Χρεοδουλοπαροικία, αντί να την ενισχύσουμε με πρόσχημα την ανοικοδόμηση – καταδικάζοντας την υποκρισία μιας κυβέρνησης που χύνει δάκρυα για τα καμένα σπίτια των μικρομεσαίων την ώρα που τους ετοιμάζει πλειστηριασμούς κι εξώσεις
  4. Να κάνουμε νόμο του κράτους την τροπολογία του ΜέΡΑ25 με την οποία απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης των καμένων για τουλάχιστον 30 χρόνια – καταδικάζοντας την υποκρισία μιας κυβέρνησης που επικαλείται θεωρητικά το Σύνταγμα για να το καταργήσει στην πράξη. Και, παράλληλα, να πιέσουμε για την άμεση επιστροφή της δασοπυρόσβεσης, με ικανούς πόρους, στα Δασαρχεία
  5. Να παλέψουμε ώστε όλα τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν στα έγκατα της γης, ως ελάχιστη συνεισφορά στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής – καταδικάζοντας τη νοοτροπία «σιγά μην λύσουμε εμείς το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη»
  6. Να εργαστούμε μαζί για την ανατροπή της «Μητσοτάκης ΑΕ» αλλά και κάθε κυβέρνησης που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για φαινόμενα τα οποία οι πολιτικές της ενισχύουν
  7. Να συνταχθούμε με το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 που αναδεικνύει την συνενοχή μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που, ενώ παρεμβαίνει για να κλείνει τράπεζες υπέρ των δανειστών, υπέρ των αρπακτικών και υπέρ των τραπεζιτών, σφυρίζει αδιάφορα όταν η Φύση και οι Ευρωπαίοι καίγονται, πνίγονται και ασφυκτιούν – αλλά και με την Προοδευτική Διεθνή που, σήμερα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία διεθνοποίησης και συντονισμού του πανανθρώπινου αγώνα για τον τερματισμό του εκμεταλλευτικού μοντέλου που μας έφερε, ως είδος, στα πρόθυρα της καταστροφής.