Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπηρεσία Copernicus: 89.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Μάνη

Ενδεικτική του μεγέθους της καταστροφής στην Ανατολική Μάνη είναι η εικόνα από την καταγραφή του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος», το οποίο «σκάναρε» τις περιοχές που έχουν ήδη καεί. Σύμφωνα με την υπηρεσία, έχουν γίνει στάχτη 89.000 στρέμματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας υπάρχει το βασικότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Μάνη». Όπως πρόσθεσε, «στην περιοχή βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ έχουν επιχειρήσει και δύο αεροπλάνα».Επίσης, ανέφερε ότι «σημειώθηκε μία αναζωπύρωση στην περιοχή του Κρυονερίου, αλλά οι πυροσβεστες πρόλαβαν να την περιορίσουν».

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Βερούτης, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο δήμος Ανατολικής Μάνης έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την πρώτη καταγραφή ζημιών από την φωτιά και όπως προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν καμένα σπίτια και ίσως να είναι περισσότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί τις προηγούμενες ημέρες».

Την Υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.