Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών με το νέο Νόμο Χατζηδάκη της Νέας Δημοκρατίας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EDILMAC.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (Σ.Ε.Ε.Ν.Π.) καταγγέλλει την ενέργεια της πολυεθνικής εταιρείας EDILMAC, η οποία δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, να απολύσει στις 28/07 τον Πρόεδρο του Συνδικάτου εργατοϋπάλληλων μεταλλείων και λατομείων βόρειου Ελλάδος , και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (Ο.Μ.Ε.) εργαζόμενου ως  Τεχνικός Ασφαλείας στην εν λόγο εταιρεία, με την πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως Τεχνικός Ασφαλείας. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση, ειδικά τη στιγμή που η εν λόγω εταιρεία EDILMAC όπως έχουμε ενημερωθεί παραβιάζει καθημερινά δεκάδες κανόνες ασφαλείας, εκθέτοντας σε πολύ μεγάλους κινδύνους τους εργαζόμενους της εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, αγνοώντας τις επανειλημμένες παρατηρήσεις και συστάσεις του T.A. Ναι ο τεχνικός ασφαλείας και Πρόεδρος του σωματείου δεν έκανε σωστά τη δουλειά του όπως υποστηρίζει η εταιρεία γιατί δεν δέχτηκε ΠΟΤΕ να γίνει τσιράκι της εργοδοσίας και να αποκρύψει τις σοβαρές παραβιάσεις στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας της εταιρείας.
 

Η νέα αυτή επίθεση της εταιρείας EDILMAC δεν μας ξενίζει αφού πριν 4 περίπου μήνες ξαναπροσπάθησε να απολύσει τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του σωματείου. Όμως τότε κάτω από τον αγώνα και την κατακραυγή των εργαζόμενων αλλά και των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αναγκάσαμε οι προσπάθειές τους να πέσουν στο κενό. Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι δεν αντέχουν καμία φωνή που να

σηκώνεται και να διεκδικεί για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζόμενων. Προσπαθούν και με όπλο το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης που ψηφίστηκε το καλοκαίρι να ξεμπερδέψουν με οτιδήποτε τους βάζει εμπόδια, να προκαλέσουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας, προσπαθώντας να βάλουν στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση για να ξεζουμίζουν ανενόχλητοι χωρίς καμία αντίσταση τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η απόλυση αυτή εντάσσεται στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας (ΣΜΕ και ΣΕΒ), και κτυπάει επί της ουσίας όλη την Εργατική Τάξη, αφού με την εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος 4808/2021 του νόμου Χατζηδάκη, πιστεύει ότι μπορεί να ξεμπερδέψει με το Συνδικαλιστικό Κίνημα που παλεύει, διεκδικεί εργασιακά δικαιώματα με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δεδομένου ότι η απόλυση του Προέδρου του Σωματείου και Μέλους της ΟΜΕ αποτελεί τροχιοδρομική βολή της εφαρμογής του Νόμου Χατζηδάκη 4808/2021, που μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω τουλάχιστον και θα επιφέρει τραγικές εξελίξεις στους χώρους εργασίας με ταπεινωμένους και φοβισμένους εργαζόμενους που δεν θα τολμούν να διεκδικήσουν τίποτα, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν όσους συνδικαλιστές ζητούν, διεκδικούν, προτείνουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και τα παπαγαλάκια τους ΜΜΕ εδώ και χρόνια στοχοποιησαν και στοχοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί αυτό είναι που θέλουν να πολεμήσουν τον οργανωμένο – ενωμένο εργαζόμενο που διεκδικεί αυτά που παράγει.

Οι βιομήχανοι και όλο το σινάφι τους ακονίζουν τα μαχαίρια τους και οι εργαζόμενοι κοιτούν νομίζοντας πως θα φανέ παρέα, μονό που όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάξουν να δουν ότι το μενού των καπιταλιστών γραφεί μόνο μια λέξη: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

Όλοι οι εργαζόμενοι εδώ και τώρα θα πρέπει να ξεσηκωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε ειδικότητα, σε κάθε γειτονιά,  η ζωή μας κάθε μέρα και φτωχαίνει προς ικανοποίηση του αχόρταγου μεγάλου κεφαλαίου και όλων αυτών που παρασιτοζωουν εις βάρος των εργαζομένων.

Ένας Αμερικανός ποιητής έχει γράψει πως’’ σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να τον απελευθερώσουν’’ εμείς χρησιμοποιώντας  τα λόγια του καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τις ζωές στα χέρια τους γιατί όπως λέει και το σύνθημα: ‘’τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής όλα ανατρέπονται αν αντισταθείς’’.

Σε όλες αυτές τις προκλήσεις  ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ προκειμένου:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ!

Το σωματείο μας στηρίζει την κινητοποίηση που θα γίνει έξω από το κτήριο της επιθεώρησης στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στις 27 Αυγούστου στις 13:00 απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση και να σταματήσει η επίθεση στα σωματεία και στα δικαιώματά μας.

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ να αποτελέσει καθήκον και αφορμή όλης της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, να ανατραπεί στην πράξη ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη  4808/21 .

Καλούμε όλες τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού μας το εργατικό κέντρο Αρκαδίας και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις στις 27/8/21 για να αποτραπεί η απόλυση του Συναδέλφου, βάζοντας έτσι φρένο στο πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζουν σε όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

 

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                                           Ο γραμματέας

Μπουρσιάνης Γιάννης    6974 645 265                        Κουλουράς Χρήστος   6946 528 138