Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πικρός καφές για τους καταναλωτές. Πάνω από 2,5 ευρώ ο καφές στο χέρι

«Πικρό καφέ» θα πιούν οι καταναλωτές λόγω των επικείμενων ανατιμήσεων. Οι τιμές έχουν πάρει… φωτιά σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν αυξήσεις που επιβαρύνουν τις τσέπες και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης καφέ στη Θεσσαλονίκη, Βαλάντης Λαμπριανίδης μιλώντας στο MEGA, «η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ. 

Καλύπτει πάνω από το 35%- 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας, τώρα περνά περίοδο παγετού με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί πολλές φυτείες και να αναμένεται μια αύξηση της τιμής στην πρώτη ύλη. Καταρχάς ο καφές είναι φρούτο και σαν γεωργικό προϊόν επηρεάζεται από τις κλιματικές αλλαγές».

Ο ίδιος τονίζει ότι «εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδειά θα δούμε τις ανατιμήσεις».

«Τον καφέ στο χέρι τον δίνουμε 2 ευρώ. Δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα 5 ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ», κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης.