Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Οδηγίες για ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και εκείνους που αρνούνται τα τεστ

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται

Οδηγίες με τις οποίες οι εισαγγελικοί λειτουργοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και συλληφθέντες που προσάγονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και αρνούνται να υποβληθούν σε self-test για τον κορονοϊό έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.



Με εγκύκλιο του (9/2021) ο Βασίλης Πλιώτας απευθυνόμενος στους συναδέλφους του αναφέρει πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κ.λπ με τους κατηγορούμενους αρνητές του εμβολίου και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test.

Αν και ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει πως οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, τονίζει ότι πρέπει να ελεγχθούν για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια ή η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας υπογραμμίζει ότι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα – λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία».

newsbeast.gr