Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο κατά 20% – Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν τα νοικοκυριά

Με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν το Δεκέμβριο μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα από 80 – 650 ευρώ που είχε καθοριστεί πέρυσι, θα διαμορφωθεί φέτος στα επίπεδα των 95-650 ευρώ με το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του επιδόματος σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα κυρίως των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που αναμένεται να έχουν ένα δύσκολο χειμώνα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος θέρμανσης. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 91% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Νέο επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς έως 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης το οποίο πέρυσι είχε οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα κριτήρια αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 260 ευρώ. Το επίδομα βάσης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Με αυτό τον μαθηματικό τύπο υπολογίζεται το επίδομα που λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Επισημαίνεται ότι επίδομα δεν δικαιούνται οι φιλοξενούμενοι, οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία.

newsbeast.gr