Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δύο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση από την ΑΑΔΕ των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στην ηλεκτρονική πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, να επιλέξουν, είτε να καταβάλλουν το φόρο σε έξι δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου, είτε να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμο.



 

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «η δική μου προσέγγιση είναι, ότι πρέπει να δώσουμε στους πολίτες και τις δύο δυνατότητες. Είναι κάτι, που θα αξιολογήσουμε την κατάλληλη στιγμή». Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ισχύουν έως το τέλος του 2021 και με τις ίδιες εκπτώσεις και απαλλαγές.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, εκτός αν δοθεί η λύση της επιλογής διπλής δόσης στα τέλη Οκτωβρίου.