Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε Ειδική αγωγή, παράλληλη στήριξη και καθαριότητα των Σχολείων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσαν 42 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός, για τα σοβαρά προβλήματα και στην Κορινθία με τα κενά σε Ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό Προσωπικό, την παράλληλη στήριξη και το προσωπικό καθαριότητας στα Σχολεία. 

 Συγκεκριμένα, σε Ειδικά σχολεία, μαθητές παραμένουν χωρίς νοσηλευτές ενώ, όπως καταγγέλλουν γονείς, παρατηρούνται και μετακινήσεις νοσηλευτών για την κάλυψη νέων κενών. 

Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας για τις 11.700 μόνιμες προσλήψεις – οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – η εφαρμοζόμενη πολιτική που αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή και τους μαθητές και τις μαθήτριες που χρήζουν εξατομικευμένης διδασκαλίας ως μαθητές δεύτερης κατηγορίας παραβλέποντας τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, αποδεικνύει τον βαθύτατα αντιπαιδαγωγικό της χαρακτήρα.

Με την από 30/08/2021 Ερώτησή μας είχαν επισημανθεί οι  κίνδυνοι του «κόφτη» του Υπουργείου Παιδείας σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, Σχολικούς Νοσηλευτές και Παράλληλες Στηρίξεις, η αδιαφορία όμως  του Υπουργείου, επιβεβαιώνει τους φόβους μας.

Μαθητές με ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες παραμένουν ακάλυπτοι, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται κατάφωρα το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στα Ειδικά Σχολεία, όπου η προσέλευση κάποιων μαθητών με σοβαρά προβλήματα υγείας είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία σχολικού νοσηλευτή.

Αδιανόητη είναι η κατάσταση και με το προσωπικό καθαριότητας, καθώς σε πολλά σχολεία η παρουσία του προσωπικού, που προσελήφθη με ολιγόωρες συμβάσεις, δεν καλύπτει τις ανάγκες των μονάδων, οι οποίες είναι πλέον αυξημένες λόγω πανδημίας, ενώ υπάρχουν σχολεία χωρίς καθόλου προσωπικό, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις τα σχολεία να πληρώνουν ιδιώτες για την καθαριότητα και σε άλλες περιπτώσεις να τα καθαρίζουν οι εκπαιδευτικοί!».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές/τριες ζήτησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς, να προβούν σε άμεσες ενέργειες με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε παράλληλη στήριξη, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές, αλλά και σε προσωπικό καθαριότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Εσωτερικών

 

Θέμα: «Έναρξη σχολικού έτους με κενά σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, Παράλληλη Στήριξη και Προσωπικό Καθαριότητας»

Με τη νέα σχολική χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει και τους μαθητές να βρίσκονται στα θρανία, μόνο αγανάκτηση και απελπισία μπορούν να προκαλέσουν οι ελλείψεις σε προσωπικό απαραίτητο για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, αλλά και Συλλόγων Γονέων, τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται με τα κενά σε παράλληλη στήριξη και σχολικούς νοσηλευτές, ενώ μείζον ζήτημα έχει προκύψει και με την απουσία προσωπικού καθαριότητας.

Συγκεκριμένα, σε ειδικά σχολεία, μαθητές παραμένουν χωρίς νοσηλευτές, ενώ, όπως καταγγέλλουν γονείς, παρατηρούνται και μετακινήσεις νοσηλευτών για την κάλυψη νέων κενών.

Παρότι στην από 30/08/2021 Ερώτησή μας είχαμε επισημάνει τους κινδύνους του «κόφτη» του Υπουργείου Παιδείας σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, Σχολικούς Νοσηλευτές και Παράλληλες Στηρίξεις, η αδιαφορία του Υπουργείου απλά επιβεβαιώνει τους φόβους μας.

Μαθητές με ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες παραμένουν ακάλυπτοι, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται κατάφωρα το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στα Ειδικά Σχολεία, όπου η προσέλευση κάποιων μαθητών με σοβαρά προβλήματα υγείας στα σχολεία, είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία σχολικού νοσηλευτή.

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και με το προσωπικό καθαριότητας, καθώς σε πολλά σχολεία η παρουσία του προσωπικού, που προσελήφθη με ολιγόωρες συμβάσεις, δεν καλύπτει τις ανάγκες των μονάδων, οι οποίες είναι πλέον αυξημένες λόγω πανδημίας, ενώ υπάρχουν σχολεία χωρίς καθόλου προσωπικό, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις τα σχολεία να πληρώνουν ιδιώτες για την καθαριότητα και σε άλλες περιπτώσεις να τα καθαρίζουν οι εκπαιδευτικοί!

Επειδή, οι μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν ίδια μορφωτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους μαθητές και το Υπουργείο οφείλει να καλύψει άμεσα τα κενά των σχολείων, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή, ο περιορισμός στις τοποθετήσεις των παράλληλων στηρίξεων και των σχολικών νοσηλευτών ανά σχολείο είναι αντιπαιδαγωγικός.

Επειδή, είναι αδιανόητο εν μέσω πανδημίας τα σχολεία να μένουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, με σκοπό την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε παράλληλη στήριξη, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε προσωπικό καθαριότητας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές/τριες