Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Κρήτη: video από τη στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος

Πολλές ζημιές στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 στην Κρήτη.

Ειδικότερα, νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.



 

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από τις στιγμές πανικού που επικράτησαν με το χτύπημα του Εγκέλαδου.

 Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.