Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμόπληκτοι – Μόνο για εμβολιασμένους τα κρεβάτια στο κλειστό γήπεδο

Δύσκολη είναι η σημερινή νύχτα για τους σεισμόπληκτους, που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Ο καιρός παρουσιάζει επιδείνωση, ενώ ήδη οι πρώτες ψιχάλες έκαναν την εμφάνιση τους και στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας το κρύο είναι τσουχτερό το βράδυ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του cretapost.gr , τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου μαζί με άλλους φορείς από το πρωί προετοίμαζαν τον χώρο του κλειστού μπάσκετ προκειμένου να μπουν κρεβάτια και να προστατευτούν οι κάτοικοι. Το απόγευμα της Παρασκευής τα κρεβάτια ήταν έτοιμα.Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, στο κλειστό του μπάσκετ δεν πρόκειται να μπουν ανεμβολίαστοι πολίτες, ακόμη κι αν έχουν χάσει το σπίτι τους εξαιτίας του σεισμού.

Και αυτό γιατί σε χθεσινή σύσκεψη των αρμόδιων αρχών αποφασίστηκε ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα, που αφορούν τους κλειστούς κοινούς χώρους λόγω του κορονοϊού, ακόμα και κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες.

«Οι οδηγίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι σε ένα κοινό χώρο δεν μπορεί να μπει μεικτός πληθυσμός ακόμα και σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ειπωθεί είναι πως στο κλειστό θα είναι αρχικά εμβολιασμένοι με rapid test», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς.

Σεισμός στο Ηράκλειο: Σε ποια περίπτωση μπορεί να μπει ανεμβολίαστος στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο σε μία περίπτωση θα μπορεί ένας ανεμβολίαστος πολίτης να μπει στο κλειστό γήπεδο: εάν κάνει άμεσα το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Θα μπορεί να μπει ένας ενήλικας με rapid test εφόσον άμεσα κάνει το μονοδοσιακό εμβόλιο», τόνισε σχετικά ο κ. Βαμβακάς υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και στη συνέχεια θα γίνονται rapid test για την παρακολούθηση, όπως άλλωστε ορίζουν τα πρωτόκολλα.

Έντονη ανησυχία από τους σεισμόπληκτους
Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία από τους σεισμόπληκτους που δεν έχουν εμβολιαστεί και βρίσκονται στις σκηνές.

«Εμείς τι θα κάνουμε; Πού θα πάμε; Θα μείνουμε στο κρύο και την παγωνιά;», ανέφεραν με εμφανή τα σημάδια της απελπισίας κάτοικοι του καταυλισμού του Αρκαλοχωρίου στο cretapost.

Μάλιστα, υπάρχουν οικογένειες που μόνο δύο μέλη είναι εμβολιασμένα και δεν θέλουν να χωριστούν.

«Πρέπει οι αρμόδιοι να σταματήσουν να κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό, ειδικά όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για το αν θα μπορούμε να πάμε να πιούμε ένα καφέ σε κλειστό χώρο, μιλάμε για το πώς θα προστατευτούμε από το κρύο και τις βροχές αφού δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε. Δεν θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για εμάς;», τόνισε μία γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών.

Σεισμός στο Ηράκλειο: Διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία
Μία από τις λύσεις που επιδιώκουν να δώσουν οι αρμόδιοι φορείς για τους ανεμβολίαστους είναι τα δωμάτια σε ξενοδοχεία και τα σπίτια από το πρόγραμμα ESTIA.

«Μία οικογένεια που θα φιλοξενηθεί σε σπίτι ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να έχει εμβολιαστεί καθώς δεν έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο. Όπως έχω ενημερωθεί υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία που μπορούμε να μεταφέρουμε οικογένειες», αναφέρει σχετικά ο κ. Βάμβακας ο οποίος τονίζει ότι μόνο σε κλειστούς κοινούς χώρους ισχύει ότι θα μπαίνουν μέσα οι εμβολιασμένοι ή όσοι άμεσα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Παράλληλα, ο κ. Βάμβακας τονίζει πως καμία οικογένεια δεν πρόκειται να μείνει χωρίς στέγη και γι’ αυτόν τον λόγο εργάζονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Κανένα κρούσμα στον καταυλισμό
Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχόμενα είναι τα rapid test που πραγματοποιούνται στους σεισμόπληκτους από μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό κρούσμα.

Στήριξε το έργο του nemeapress