Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πεζοπορία στη Ζήρεια στο φαράγγι της Φλαμπουρίτσας

Πεζοπορία στη Ζήρεια ή αλλιώς Κυλλήνη διοργανώνεται την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Την Ζήρεια ή αλλιώς Κυλλήνη θα περπατήσουμε μία εξαιρετική διαδρομή, και είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική το φθινόπωρο που το φως έχει μειωθεί λιγάκι, όπως και η ζέστη. Η Ζήρεια είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και το όνομά της προέρχεται από σλαβική ρίζα που σημαίνει «βελανίδι». Σύμφωνα με την μυθολογία στην Κυλλήνη γεννήθηκε ο Ερμής. Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρια (όπου και η υψηλότερη κορυφή 2.374 μ.) και τη Μικρή Ζήρια (2.117 μ). Διασχίζεται από τον Σύθα ποταμό που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου, και εμφανίζει έντονη βιοποικιλότητα. Δεν αργεί κανείς να αντιληφθεί ότι χαρακτηρίζεται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης.



 

Η πορεία μας θα φτάσει μέχρι τα 1750μ σε υψόμετρο και θα έχουμε την ευκαιρία κατά την διάρκειά της να δούμε πολύ ωραία σημεία θεάς από ψηλά, να θαυμάσουμε το τοπίο και να περπατήσουμε χαμηλότερα, στο φαράγγι της Φλαμπουρίτσας. Η διαδρομή που θα κάνουμε είναι δύσκολο να αποτυπωθεί από φωτογραφίες και λέξεις. Το πράσινο κυριαρχεί, και από ψηλά θα μπορούμε να δούμε τις απέναντι πλαγιές που είναι γεμάτες με έλατα, ενώ καθώς θα κατεβαίνουμε στο φαράγγι, θα μπούμε μέσα σε όλη αυτή την χλωρίδα. Από την αρχή έως το τέλος, τα έλατα θα είναι παντού γύρω μας και ο αέρας αισθητά καθαρός και απολαυστικότατος.

Περνώντας και το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας ξεκινάμε με μία μείξη μονοπατιού και χωματόδρομου για το πρώτο τμήμα της διαδρομής μας. Μετά από αρκετή ώρα θα φτάσουμε στο σημείο όπου θα αρχίσουμε την κατηφόρα προς το φαράγγι, ενώ μέχρι τότε θα έχουμε πολύ ωραία θέα στις απέναντι πλαγιές οι οποίες είναι όλες καταπράσινες. Καθώς κατεβαίνουμε θα έχουμε μπροστά μας τμήμα της Μικρής Ζήρειας και το πράσινο θα πυκνώνει όλο και περισσότερο.

Μπαίνοντας στο φαράγγι, το μονοπάτι κινείται πολύ κοντά στο ρέμα του ποταμού Σύθα και θα χρειαστεί ορισμένες φορές να το διασχίσουμε ώστε να συνεχίσουμε την πορεία μας. Οι διασχίσεις αυτές είναι πάρα πολύ εύκολες και ειδικά αυτή την εποχή όπου τα νερά του ρέματος είναι περιορισμένα.

Ξεκινώντας στα 1400μ υψόμετρο, θα ζήσουμε το φαράγγι, ένα σχετικά ανοικτό εδαφικά φαράγγι, όμως αρκετά κλειστό για το φως του ήλιου. Ενώ είχαμε ήδη έλατα παντού έως τώρα, αυτά στο φαράγγι είναι πάρα πολύ αυξημένα τα οποία αποτελούν ένα κανονικότατο δάσος. Πολλά νεαρά, πολλά μεσαία, αλλά και πολλά αιωνόβια (και ακόμα μεγαλύτερα) δέντρα με τεράστιους κορμούς. Οι κορυφές τους ανεβαίνουν πολύ ψηλά, απλώνοντας τα κλαδιά τους και περιορίζοντας αρκετά το φως που με δυσκολία πέφτει μέσα στο φαράγγι.

Μετά από 4 απολαυστικότατα χιλιόμετρα σε αυτό το μοτίβο θα πάρουμε μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρώς ώστε να καταλήξουμε μετά από μιάμιση ώρα στο σημείο όπου θα τελειώσουμε την διαδρομή μας. Το τελευταίο αυτό τμήμα, όπως και όλη η διαδρομή έως τώρα, δεν στερείται του πολύ όμορφου περιβάλλοντος και του μεγάλου πληθυσμού ελάτης. Αφού ανεβούμε λιγάκι, η ωραία θέα θα μας συντροφεύσει και σε αυτό το τελευταίο κομμάτι με πράσινο μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μας!

Όρος Ζήρεια / Mountain Ziria
• Μεταφορά: εκδρομικά με πούλμαν
• Απόσταση: 11.5km
• Δυσκολία: 2++, απαιτητική για αρχάριους αλλά και οι αρχάριοι θα τα καταφέρουν.
• Χαμηλότερη τιμή σε φοιτητές και παιδιά.
• Κρατήσεις θέσεων έως Παρασκευή 8 Οκτ.
Διάρκεια: 14 ώρες 15 λεπτά”

Για περισσότερες πληροφορίες / φωτογραφίες αλλά και για ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ https://nextdestination.gr/events/flabouritsa-canyon/