Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβανός με Γεν. Διευθυντή του FAO: Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγροδιατροφή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον πρωτογενή τομέα

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γενικό Διευθυντή του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), κ. Qu Dongyu, στην έδρα του Οργανισμού, στη Ρώμη.

Ο Υπουργός συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή για το επιτυχημένο έργο που συντελείται από τον FAO, τη συνέπεια στο όραμά του για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής και κυρίως για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας.



 

Υπογράμμισε επίσης ότι Ελλάδα και FAO μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και συμφώνησαν ότι τα προβλήματα μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία και πηγή προόδου. Παράλληλα, υπενθύμισε την παρέμβασή του κατά την πρόσφατη Διάσκεψη του FAO, υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης για τα βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.

Επί πλέον ο Υπουργός επαίνεσε τον Γενικό Διευθυντή για τον πρόσφατο διορισμό του κ. Στέφανου Φωτίου ως Διευθυντή του νεοϊδρυθέντος γραφείου για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και για τη σύσταση του νέου γραφείου.

Ο Γενικός Διευθυντής  του FAO εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μεταλαμπαδεύοντας την πλούσια εμπειρία και παράδοσή της, για παράδειγμα μέσω των Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS), της γεωγραφικής ένδειξης και της κλιματικής ανθεκτικής γεωργίας. Ανέδειξε, μάλιστα, τη σημαντικότητα του ρόλου αυτού, δεδομένου ότι οι μικροκαλλιεργητές, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος (84%) από τα 570 εκατομμύρια αγροκτήματα του κόσμου.

Ο Υπουργός και ο Γενικός Διευθυντής, συμφώνησαν ότι οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε συστήματα αγροδιατροφής, μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για βιώσιμη πολυτομεακή οικονομική ανάπτυξη. Τονίσθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει τοπικά, παραδοσιακά και ιστορικά συστήματα αγροδιατροφής, που θέτουν τους πραγματικούς αγρότες στο επίκεντρο, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητά τους για καλύτερη ζωή και βοηθώντας στον ψηφιακό αγροτικό μετασχηματισμό.

Από την άποψη αυτή, ο Γενικός Διευθυντής και ο Υπουργός συζήτησαν διεξοδικά για τη Διεθνή Πλατφόρμα για Ψηφιακά Τρόφιμα και Γεωργία, καθώς και για τις ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, βοηθώντας στο μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής μας.