Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Πρόεδρος Βουλής: Η μεγάλη μάχη που δίνεται στο υγειονομικό επίπεδο είναι η μάχη της πειθούς

«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη μάχη που δίδεται στο υγειονομικό επίπεδο είναι η μάχη της πειθούς, λόγω της ακατάσχετης πληροφόρησης και της υπεισέλευσης απόψεων οι οποίες είναι απολύτως αντιεπιστημονικές, παράλογες και επικίνδυνες». Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα, από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της  «Διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων και της προαγωγής του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για το θέμα ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων,  κ. Βασίλης Οικονόμου.



Στον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς «όσους ακόμη το σκέφτονται, να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, να μειωθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων μας και για να φύγουμε, επιτέλους, από αυτή την περιπέτεια». Όπως τόνισε, «η πρόληψη παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της υγείας» υπενθυμίζοντας ότι «ήδη εξελίσσονται τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, Σωματικής Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής, Αντιμετώπισης του Αλκοόλ, Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Ένταξης, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα Ανακουφιστικής Φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε στην ομιλία του ότι στην εποχή της ακατάσχετης παραπληροφόρησης, «η πειστικότητα είναι ένα από τα πολύ σοβαρά ζητούμενα και εάν τη φέρει κανείς στο επίπεδο της σημερινής μας ημερίδας θα καταλάβει ότι είναι ένα από τα μεγάλα “γιατρικά” που θα μας λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στις σοβαρές παθήσεις και στον δαίμονα που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους 22 μήνες, δηλαδή την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σε ένα σωρό υποθέσεις που αφορούν την κοινωνική μας συμπεριφορά». Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «παρήγορη,  ενθαρρυντική και αισιόδοξη την παρουσία τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, την παρουσία σύσσωμης της εκπροσώπησης του λαού διά των βουλευτών όλων των κομμάτων σ’ αυτήν την προσπάθεια, για ν’ ανακαλύψουμε όχι κάποιο χημικό κατασκεύασμα, όχι κάποιο άλλο επίτευγμα της επιστήμης, αλλά ένα τεράστιο επίτευγμα της λογικής, την πειθώ, την πειστικότητα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στη σημασία του προγράμματος «Δοξιάδης», διευκρίνισε ότι «η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εκμεταλλευόμαστε μια πολύ καλή πρακτική που δημιουργήθηκε και είχε να κάνει με τα εμβόλια και ήταν η αποστολή του μηνύματος sms. Εμείς θα βρίσκουμε τον πολίτη, στέλνοντάς του το μήνυμα βάσει των ειδικών συνθηκών για εξετάσεις που πρέπει να κάνει, και το ίδιο sms ουσιαστικά θα διαμορφώνει και τις συνθήκες του παραπεμπτικού. Η ανταπόκριση σε αυτές τις προληπτικές εξετάσεις θα δημιουργήσει στην ουσία ένα ισχυρό μητρώο πιθανοτήτων οι οποίες υπάρχουν για μετέπειτα νόσηση ή νόσηση στον πρώτο βαθμό, που θα ωφελήσει τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και γενικότερα το σύστημα να δημιουργεί σιγά-σιγά σοβαρές βάσεις μητρώων ασθενών».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αφού επεσήμανε ότι η σημερινή ημερίδα «είναι μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε πως «η προσπάθειά μας εμφορείται σε όλη της την έκταση από την ανάγκη για μείωση της λεγόμενης “ασύμμετρης ενημέρωσης”, της κατάστασης εκείνης δηλαδή όπου οι ειδικοί επιστήμονες, όπως οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας σήμερα, διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία, αλλά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να τις επικοινωνήσουν και να τις μεταδώσουν στους ασθενείς, στους οικείους τους, στα κέντρα αποφάσεων και στην Πολιτεία».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν εισηγητές των κομμάτων και οι παρακάτω οκτώ καθηγητές στον τομέα της υγείας:

  • Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Νίκος Δέδες, γενικός γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
  • Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Σχολής Δημόσιας Υγείας
  • Γιάννης Μπουκοβίνας, πρώην πρόεδρος Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας
  • Νίκος Τεντολούρης, καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ
  • Γιάννης Μπολέτης, καθηγητής Νεφρολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
  • Ελπίδα Πάβη, καθηγήτρια-κοσμήτωρ Σχολής Δημόσιας Υγείας
  • Άγης Τσούρος, πρώην διευθυντής Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στην ημερίδα με θέμα

«Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19»

Βουλή των Ελλήνων, αίθουσα Γερουσίας, 3 Νοεμβρίου 2021

 Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
1.Η σημερινή εκδήλωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ η υγειονομική κρίση έχει, πλέον, μετατραπεί σε πανδημία για τους ανεμβολίαστους.
Συνεπώς, το θέμα της, η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά-Covidεποχή, αποκτά τραγική επικαιρότητα. Κυρίως, όμως, επείγοντα χαρακτήρα.

  1. Ακριβώς γι’ αυτό, όπως ξέρετε, δρομολογήθηκε, ήδη, το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, που πήρε το όνομα της Φώφης.

Θα αφορά, σε πρώτη φάση, γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για τα ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας. Κι εκεί θα λειτουργούν, παράλληλα, και σταθμοί για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης.

  1. Από τις αρχές του 2022, άλλωστε, αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν εξετάσεις τόσο για τις ογκολογικές και καρδιολογικές ασθένειες, όσο και για τον διαβήτη και τη Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια.

Πρόκειται για τις αιτίες που προκαλούν περίπου 550.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη. Και, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, το 80% απ’ αυτούς θα είχε αποφευχθεί με έγκαιρη διάγνωση και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

  1. Σε αυτή την κατεύθυνση, καθιερώσαμε, επιτέλους, την απαγόρευση του καπνού στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εκσυγχρονίσαμε τον ΕΟΔΥ. Ψηφίσαμε τον Νόμο για την Πρόληψη με το εμβληματικό Σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης».

Αλλά λαμβάνουμε πρόνοιες και για την φαρμακευτική δαπάνη. Γιατί η περίθαλψη για χρόνια νοσήματα κοστίζει, ήδη, στις ευρωπαϊκές οικονομίες 115 δισ. κάθε χρόνο.

5.Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αύξησης της πρόσβασης των ασθενών στα υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα, εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να λάβουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις.

Αλλά και για να έχουν οι ασθενείς μας άμεση πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα. Ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και χρόνιες παθήσεις, έχουν υποδειχθεί για διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback, επιβραβεύουμε τις εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Ενισχύεται, επίσης, η διείσδυση των γενοσήμων. Οργανώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία και εξετάζεται η ομαλή κάλυψη των ανασφάλιστων και για χρόνιες παθήσεις.

  1. Η πρόληψη, ωστόσο, παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της υγείας. Θυμίζω ότι ήδη εξελίσσονται τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, Σωματικής Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής, Αντιμετώπισης του Αλκοόλ, Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Ένταξης.

Και για πρώτη φορά εισάγεται, τώρα, και το πρόγραμμα Ανακουφιστικής Φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια.

  1. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο το πρόγραμμα πρόληψης, που περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Και αγνοώντας τις λαϊκίστικες κορώνες της αντιπολίτευσης, θα τονίσω ότι φέτος ανεβαίνει το ποσοστό του ΑΕΠ για δαπάνες Δημόσιας Υγείας.

Ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά και ο προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας στην περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

  1. Η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid.

Όπως έχω εξηγήσει, αυτές δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας ανάγκες άλλων πολιτών με επίσης σοβαρά προβλήματα. Ούτε, όμως, και οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις οι οποίες θα είχαν αντιμετωπιστεί αν είχαν εγκαίρως διαγνωστεί.

  1. Η συγκυρία, συνεπώς, επιτάσσει,ταυτόχρονα με την πρόληψη, να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του Κορωνοϊού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Και,ασφαλώς, να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης.

Χθες έγιναν σχετικές ανακοινώσεις που προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα. Και όλες τους υπηρετούν 3 αρχές.

Πρώτον, ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

Δεύτερον, ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που κατέκτησαν, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της Πολιτείας.

Και τρίτον, ότι όσοι δεν θωρακίζονται με το εμβόλιο, στο εξής θα ελέγχονται περισσότερο. Ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι και οι γύρω τους.

  1. Θα ζητήσω, λοιπόν, και πάλι από όσους ακόμη το σκέφτονται, να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες. Να μειωθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων μας. Και για να φύγουμε, επιτέλους, από αυτή την περιπέτεια.

Έτσι θα  χτίσουμε, τελικά, ένα ανθρωποκεντρικό και όχι «ασθενοκρατικό» σύστημα υγείας. Με πρώτο στόχο να μην νοσούν οι πολίτες. Αλλά να προλαβαίνουν τον κίνδυνο.

Εξάλλου το εμβόλιο είναι η απόδειξη της πρόληψης.

  1. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα, η οποία αποδεικνύει ότι η Βουλή θέτει στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων με όπλο τον προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο. Είναι μία πρωτοβουλία ελπίδας για καλύτερη υγεία.

Και, όπως λέει και το παλαιό ρητό, «όποιος έχει υγεία, έχει και ελπίδα. Κι όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα». Και πάλι καλή συνέχεια στις εργασίες σας!