Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Χάπι και από τη Pfizer – Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89%

Aποτελεσματικότητα ως 89% στην αποτροπή κινδύνου νοσηλείας και θανάτου από κορονοϊό για ασθενείς υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Pfizer παρουσιάζοντας χάπι που ανέπτυξε.

Πρόκειται για το δεύτερο χάπι κατά του ιού, μετά το σκεύασμα της Merck που αναμένεται στην Ελλάδα στο τέλος του έτους και όπως τονίζουν ειδικοί δεν υποκαθιστά τα εμβόλια, αλλά μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.



 

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Το νέο φάρμακο θα λαμβάνεται από το στόμα και μειώνει το ρίσκο της νοσηλείας ή του θανάτου κατά 89% όπως έδειξαν οι τελικές μελέτες της εταιρείας, δημιουργώντας ένα νέο και πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δοκιμές εστίασαν σε ευάλωτους ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευθεί ακόμη. Συνολικά 1,219 ασθενείς από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην μελέτη από τον Σεπτέμβριο. Τα δεδομένα έδειξαν ότι μόνο το 0,8% των ασθενών που έλαβε το αντιικό χάπι οδηγήθηκε σε νοσηλεία σε διάστημα τριών ημερών, συγκριτικά με το 7% που έλαβε το φάρμακο- placebo (πλασίμπο). Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με όσους το έλαβαν το χάπι σε διάστημα πέντε ημερών. Κανένας από τους ασθενείς δεν κατέληξε, συγκριτικά με το 1.6% που έλαβε το φάρμακο- placebo (πλασίμπο).

Η Pfizer είπε ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα στην αρμόδια για αδειοδότηση Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών «το συντομότερο δυνατό».

Πώς λειτουργεί
Το χάπι της Covid-19, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί «φρενάροντας» ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Το χάπι αυτό θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIV, την ριτοναβίρη, που «βοηθά στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του χαπιού Pfizer, προκειμένου αυτό να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες συγκεντρώσεις».

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι υπήρξαν έξι νοσηλείες και μηδενικοί θάνατοι από τους 607 συμμετέχοντες στη δοκιμή, εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συγκρίνεται με 41 νοσηλείες και 10 θανάτους από τα 612 άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

To tweet του Μπουρλά
«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δηλώνει ο Άλμπερντ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το χάπι που ανέπτυξε η Pfizer κατά του κορονοϊού. Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89% σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας.