Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος τα αυτοκίνητα βενζίνης ή ντίζελ από το 2030 και οι καυστήρες πετρελαίου από το 2023 -VIDEO

Το τέλος των ΙΧ αυτοκινήτων με βενζίνη ή ντίζελ από το 2030 και για τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2025 προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο χθες Πέμπτη (4/11). Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου στα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται από το 2023.



 

«Η πράσινη πολιτική για την οποία θα συζητήσουμε σήμερα, ωστόσο, αφορά και την καθημερινότητα. Αυτή θα γίνει καλύτερη διότι στα πλαίσια του κλιματικού νόμου αναλαμβάνουμε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε παραδείγματα.

«Ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων»
«Παραδείγματος χάρη, από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει πράσινη ατζέντα, με επίκεντρο τις τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.