Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Θα γίνει επίταξη γιατρών αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά τους

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για lockdown -είτε τοπικών, είτε γενικού-, για αλλαγές στο ωράριο και για κλείσιμο των σχολείων, δεν έχουν καμία σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε σημερινή συνέντευξή του.

«Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει μόνο με την προστασία ανεμβολίαστων. Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διαφόρους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν, άλλωστε, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε σχετικές δηλώσεις τους νωρίτερα την Τρίτη.
 

Και «τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από αυτά τα οποία είχαμε υπολογίσει όταν καταρτίσαμε το πρωτόκολλο, προκειμένου να λειτουργήσουν. Και το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά», κατά τον υπουργό.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν περισσότερες από 180 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες είναι κενές, ενώ οι απλές κλίνες για περιστατικά Covid είναι πάνω από 2.000, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Πλεύρης, και έκανε λόγο για «μία κατάσταση, η οποία είναι διαχειρίσιμη, αλλά πολύ πιεστική».

«Τι γίνεται στις περιοχές που πιέζονται, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα; Αρχικά, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, περίπου 150 απλές κλίνες δίνονται από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλία για να καλύψουν περιστατικά Covid, ενώ έχουν δοθεί και 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως, γίνεται μεταφορά προσωπικού από τις περιοχές που δεν πιέζονται για να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες όπου υπάρχουν», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας

Ωστόσο, «επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών που λείπουν όχι μόνο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά υπάρχει έλλειψη και συνολικά στη χώρα, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι πνευμονολόγοι, έχουμε απευθύνει πρόσκληση, δίνοντας κίνητρα για να μπουν στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή ενημερώνονται και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η Κυβέρνηση να προχωρήσει και σε επίταξη των υπηρεσιών.

Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί και οι γιατροί θα έρθουν οικειοθελώς. Αλλά αυτή τη στιγμή επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών».

Ο ίδιος εξήγησε, στο σημείο αυτό, πως αναφέρεται στις περιοχές που πιέζονται, όχι συνολικά, και εξέφρασε την πεποίθηση πως με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον σχεδιασμό που υπάρχει «θα το λύσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ