Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα για γονικές παροχές και δωρεές από τη Δευτέρα

Τέλος στις επισκέψεις και την ταλαιπωρία των φορολογούμενων στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές βάζει η ΑΑΔΕ από τη Δευτέρα (13/12) με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στην πλατφόρμα myProperty. Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά. Δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.Ακίνητα – Η υποβολή της δήλωσης γονικής παροχής – δωρεάς ακινήτου θα ολοκληρώνεται ψηφιακά στα εξής βήματα:

1.Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και δωρεοδόχου.

2.Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα δωρητή και δωρεοδόχου στο myAADE.

3.O δωρητής και δωρεοδόχος αποδέχονται τη δήλωση.

4.Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και σε περίπτωση που προκύπτει φόρος βεβαιώνεται.

5.Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

6.Εάν προκύπτει πληρωμή φόρου ο δωρεοδόχος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

7.Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

8.Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και δωρεοδόχο.

9.Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myPROPERTY.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:
–Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α’ κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.

–Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

–Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

–Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.

–Οι κληρονομιές εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% έως 10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

newsbeast.gr