Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Σε «lockdown» οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει 3η δόση – Ποιοι θα είναι οι περιορισμοί

Αλλάζει η καθημερινότητα από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά όχι την τρίτη δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από τον εμβολιασμό τους. Αν έχουν περάσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση, τότε θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που δεν κάνουν την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει 7μηνο, στην πραγματικότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Έχουν δηλαδή τους περιορισμούς που έχουν και οι ανεμβολίαστοι».




 

Από πού θα αποκλείονται
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται τις επόμενες ώρες και η υπουργική απόφαση στην οποία θα αναφέρονται με ακρίβεια οι λεπτομέρειες σχετικά με τους περιορισμούς.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα για αγορές τροφίμων, και σε ΜΜΜ και φαρμακεία. Για καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test κορονοϊού.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Τι θα ισχύει από Δευτέρα
Παράλληλα από τις 16 Ιανουαρίου όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ μηνιαίως.