Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης – Καθαρή νίκη και εντολή επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, από τη Χαριλάου Τρικούπη, φάνηκε ενωτικός και έκανε λόγο για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, που απέδειξε ότι έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»
Η νίκη που πέτυχε ήταν μεγάλη: Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση χθες Κυριακή το βράδυ των αποτελεσμάτων για εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ από την ΕΔΕΚΑΠ, στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει το 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της παράταξης, το 32,1% (62.748 ψήφοι). 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στη Χαριλάου Τρικούπη συγκεντρώθηκαν μέλη και φίλοι της παράταξης που επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Νίκο Ανδρουλάκη, κρατώντας σημαίες του ΠΑΣΟΚ και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό».

Το πόντιουμ της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στήθηκε δίπλα στην επιγραφή που είναι αφιερωμένη στη Φώφη Γεννηματά σε μια κίνηση σεβασμού και τιμής στη μνήμη της πολιτικής αρχηγού του ΚΙΝΑΛ που σφράγισε την πορεία της παράταξης και εγγυήθηκε την ενότητά της.

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαρωτική και εντυπωσιακή καθώς επιτυγχάνεται με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου, έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος, και ένα από τα πιο προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα μεγάλα στοιχήματα
Ωστόσο, αναλαμβάνει ένα κόμμα με όνομα βαρύ σαν ιστορία αλλά και με πολλά βαρίδια του παρελθόντος.

Και μπορεί ο ίδιος (αν και κομματικός όλα αυτά τα χρόνια) και οι συνεργάτες του να μην είναι δέσμιοι των «αμαρτιών» του παρελθόντος, αυτό που καλούνται να διαχειριστούν όμως είναι η «κάθαρση» αυτού του ονόματος.

Πλέον αυτοί που αναλαμβάνουν τις τύχες του ιστορικού αυτού κόμματος έχουν μπροστά τους τα εξής μεγάλα στοιχήματα:

Να χαράξουν διακριτούς ρόλους με τα άλλα κόμματα και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ορίσουν πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο οποίος θα μπορεί να εκπροσωπεί τον Ανδρουλάκη στη Βουλή, να αποκαταστήσουν το όνομα «ΠΑΣΟΚ», να πείσουν τον κόσμο να στηρίξει ξανά το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας, να αξιοποιήσουν νέα πρόσωπα και παλαιά στελέχη, να ανασυγκροτήσουν οργανωτικά και οικονομικά τη Χαριλάου Τρικούπη και να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ως τον φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο 42χρονος πολιτικός από την Κρήτη έκανε την έκπληξη απέναντι σε έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, και ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας και τους δύο πίσω του, με μεγάλη διαφορά ψήφων, στον πρώτο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.

Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.

Eτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της οργάνωσης στην Ξάνθη.

Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί μια ανοδική πορεία μέσα στο κόμμα.

Το ορόσημο στην πορεία του
Αναμφισβήτητα, ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος – προερχόμενο από τη νεολαία – μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Στις 30 Μαρτίου του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη».

Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.

Eκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς (σ.σ. το όνομα «ΚΙΝΑΛ» δόθηκε στον πολιτικό συνασπισμό μετά τις εκλογές), όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα, κατατάσσοντάς τον δεύτερο μετά τη νικήτρια Φώφη Γεννηματά και βάζοντας τα θεμέλια για τη χθεσινή του νίκη.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

Επιδιώκει την πραγματική ανανέωση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα γιο 10 ετών, τον Μαρίνο. Του αρέσει το θέατρο και η ξενάγηση σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο πάθος του είναι τα ταξίδια.

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΚΙΝΑΛ, επιδιώκει να φέρει πραγματική ανανέωση στο κόμμα, όχι μόνο ηλικιακή, αλλά ιδεών και προσώπων, να διασφαλίσει την ενότητα του χώρου και, κυρίως, να ξαναφέρει το Κίνημα στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, με ισχυρή φωνή στο Κοινοβούλιο και διψήφια ποσοστά στις εθνικές κάλπες.

ot.gr