Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενοχλήθηκε ο Τσιόδρας από ερώτηση για τη μελέτη: «Σας παρακαλώ πολύ!» -VIDEO

«Εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ» ήταν η αντίδραση του λοιμωξιολόγου – Δείτε το video

Ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία και απάντησε σε ερωτήσεις που δέχτηκε. Μία όμως ερώτηση δημοσιογράφου για τη μελέτη του καθηγητή λοιμωξιολογίας και του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα ασθενών με κορονοϊό εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενόχλησε τον κ. Τσιόδρα.

Η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη από το healthstories.gr και το mononews.gr πήρε τον λόγο, σημειώνοντας: «Αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη που κάνατε με τον κ. Λύτρα. Αν μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε ονομαστικά σε ποιόν άνθρωπο συγκεκριμένα δόθηκε η συγκεκριμένη μελέτη…».
 

«Σας παρακαλώ πολύ! Εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ. Είναι επιστημονικό φόρουμ…», προσπάθησε να τη διακόψει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Και η δεύτερη κύριε καθηγητά», επέμεινε η δημοσιογράφος: «Θέλω να ρωτήσω ειλικρινά πώς αισθάνεστε με όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό».

«Αυτή η ερώτηση δεν είναι επιστημονική. Η απάντησή μου δόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με δήλωση. Επόμενη ερώτηση», αντέδρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Δείτε το περιστατικό στο 1:49:46 στο παρακάτω video…

Η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη μελέτη
Στη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων».