Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον – Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Μάσκες παντού και στοπ σε μαζικές εκδηλώσεις

Η μετάλλαξη Όμικρον, αυτός ο «άγνωστος Χ» όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, μπορεί να μην έχει κατακλύσει ακόμα την Ελλάδα, αλλά η σκιά της απλώνεται βαριά πάνω από την Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία. Μάσκες παντού στην Ισπανία, κλειστά θέατρα και κινηματογράφοι στο Βέλγιο, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μόλις χθες (22/12).

Έτσι, η χώρα μας αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να ακολουθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. 

Ακριβώς 24 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το σκηνικό ανατράπηκε πλήρως με την επιτροπή των ειδικών να καλείται να συνεδριάσει και οι εισηγήσεις τους το απόγευμα της Τετάρτης (23/12) να πέφτουν σαν… βόμβα στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Στα χέρια του πρωθυπουργού έφτασαν δυο πακέτα μέτρων. Το ένα θα έχει ισχύ από τα επόμενα 24ωρα και το δεύτερο από τις πρώτες ημέρες του 2022 (από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου).

Σήμερα (23/12), σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς θα καταλήξουν στο πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύσουν άμεσα. Και στην συνέχεια, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στις 28 Δεκεμβρίου.

Τι θα ισχύσει άμεσα
Το πρώτο πακέτο μέτρων με άμεση εφαρμογή, περιλαμβάνει:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους.
Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υποχρεωτικό rapid test για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα από κάθε πύλη εισόδου τη 2η και 4η ημέρα από την άφιξή τους.
Αναβολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων.
Αγώνες χωρίς θεατές στα γήπεδα.
Ειδικά για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πολλές σε όλη την Ελλάδα, την απόφαση για την ματαίωσή τους έχουν οι δήμοι. Και ήδη από χθες (22/12) το βράδυ έχει γίνει ένα μικρό «τσουνάμι» ακυρώσεων.