Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Μάσκες ΚΝ95: Εξαντλούνται στα φαρμακεία -Ποια είναι η τιμή τους

Εξαντλήθηκαν ήδη σε πολλά φαρμακεία οι μάσκες ΚΝ95 που η ζήτηση τους παρουσιάζει σημαντική ζήτηση μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που τις καθιστούν υποχρεωτικές σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς.

«Δεν ήταν έτοιμη η εφοδιαστική αλυσίδα έτοιμη για αυτό που έγινε και σε πάρα πολλά φαρμακεία καταγράφονται ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό απόθεμα και καλύπτουμε τη ζήτηση» εξήγησε στην ΕΡΤ ο φαρμακοποιός, Κώστας Κακονίκος. 

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές τους;

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Δεν έχουν αυξήσει οι προμηθευτές τις τιμές. Ίσως επειδή εξαντλούνται οι πιο οικονομικές, να έχουν μείνει στην αγορά οι πιο ακριβές. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί αύξηση των τιμών. Ανάλογα την προέλευση, αν θα είναι κινέζικη ή ευρωπαϊκή, ή την συσκευασία, μπορεί να είναι από 0,30 ευρώ μέχρι 0,80 ευρώ η μονάδα ή κατά μέσο όρο».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τις βρήκε 1 ευρώ τη μία, ο κ. Κακονίκος είπε:

«Ανάλογα με το από πού έχει προμηθευτεί ο κάθε συνάδελφος, μπορεί να υπάρχει μια διακύμανση στις τιμές ίσως άθελά μου να σας έδωσα μια εκτίμηση χαμηλότερη και αφορά σε πολυσυσκευασίες, δηλαδή πακέτα που έχουν μέσα πέντε, 10 ή 20 μάσκες. Όταν αγοράζουμε συσκευασίες, το ανά μονάδα κόστος είναι χαμηλότερο».

Ευρωπαϊκή ή κινεζική; «Όσες είναι κατασκευασμένες στην Κίνα είναι οικονομικότερες από τις ευρωπαϊκής προέλευσης» επισήμανε ο κ. Κακονίκος. Ωστόσο, τόνισε ότι παρέχουν την ίδια προστασία.

Το να προκαλέσουν αύξηση των τιμών οι ελλείψεις στην αγορά το διάστημα των εορτών, ο ίδιος απάντησε πως «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς».

Πάντως στα σούπερ μάρκετ, ενδεικτικά η τιμή τους είναι περίπου στα 2,5 ευρώ σε πακέτο των πέντε, ενώ η μονάδα βγαίνει οικονομικότερα όταν αγοράζονται σε μεγαλύτερες συσκευασίες από ηλεκτρονικά καταστήματα.

aftodioikisi.gr