Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση εξαπάτησε 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Ερώτηση για το μείζον ζήτημα του αποκλεισμού 200.000 χαμηλοσυνταξιούχων από τη χορήγηση του επιδόματος των 250 ευρώ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι για ακόμη μία φορά παρατηρείται ασυνέπεια λόγων και πράξεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εμπαίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην κατατεθείσα ερώτηση, «στις 22 Νοεμβρίου 2021 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωνε εις την διαπασών ότι θα δώσει ένα γλίσχρο έκτακτο επίδομα 250 ευρώ, σε περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Έναν λοιπόν μήνα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και ενώ το υπουργείο είχε αρχικώς ανακοινώσει ότι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος θα είναι τουλάχιστον 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, το ποσό της δαπάνης μειώθηκε στα περίπου 158 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι τελικά ανέρχονται σε 634.027».  Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε προχωρήσει στη χορήγηση της 13ης σύνταξης, μία δαπάνη ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορούσε μία ολόκληρη σύνταξη για όσους λάμβαναν μέχρι 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση, αναφέρει ο βουλευτής, είτε γνώριζε εξαρχής τον πραγματικό αριθμό των δικαιούχων και εξαπάτησε τους πολίτες είτε προχώρησε στη νομοθέτηση ενός επιδόματος μη γνωρίζοντας τη δημοσιονομική επίπτωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε. Το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί στους δικαιούχους, θα έπρεπε να έχει ήδη καταβληθεί προ των εορτών και για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

Καταλήγοντας την ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

  1.  Δεσμεύτηκε ή όχι η κυβέρνηση ότι θα δοθεί το επίδομα των 250 ευρώ σε 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με αρχική πρόβλεψη δαπάνης 210 εκατομμύρια ευρώ;
  2. Θα προβούν, έστω και τώρα, στην αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας η οποία προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη 200.000 χαμηλοσυνταξιούχων;

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Ερώτησης