Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: Η νέα οδηγία για τα self test – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα και τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση για τα self test που θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, καθώς καταγράφηκαν ελλείψεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με extra self test από το απόθεμα του κράτους.



 

Υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους” αναφέρουν από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Η διαδικασία για να πάρουν οι γονείς τα self test από τα σχολεία
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7 το πρωί προκειμένου να χορηγούν self test για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί.

Όπως διευκρινίζεται, το self test δεν θα γίνεται στα σχολεία. Ο κάθε γονέας θα μπορεί να πάρει το self test και να το κάνει στο παιδί του, το οποίο θα μπορεί να μπει στο σχολείο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γονέας θα παίρνει το self test εφόσον έχει ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου. Θα το κάνει σπίτι, θα δηλώνει το αποτέλεσμα και στη συνέχεια το παιδί θα πάει στο σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση και το αποτέλεσμα των self test για τις δημόσιες σχολικές μονάδες γίνεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Το Σάββατο το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας σε κοινή τους ανακοίνωση έδωσαν διευκρινίσεις για τα self test.

Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο” αναφέρει η ανακοίνωση.

Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας” προσθέτουν τα αρμόδια υπουργεία.

Τα μέτρα για τα σχολεία
Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες με αυστηρά μέτρα στη «σκιά» της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» και της… έκρηξης των κρουσμάτων.

Επιγραμματικά, προβλέπονται τρεις βασικές αλλαγές:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.
    2. Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
    3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
    Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ANT1 είπε ότι το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test και ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της δωρεάν διανομής τους.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «μόνο κάποιες μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν ελλείψεις. Ωστόσο μέχρι το βράδυ θα τους αποσταλούν self test προκειμένου αύριο το πρωί να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων».