Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού -VIDEO

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει την 1η Μαΐου, με τον πρωθυπουργό να κάνει την ανακοίνωση στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω του ΑΝΤ1, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 23:45.

Σε αποσπάσματα που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι: «Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου, εκτιμώ ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς».Αναφερόμενος στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την επιβολή των νέων μέτρων τόνισε: «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Μεταξύ αυτών είναι ο πολιτισμός και η εστίασης. Σε πρώτη φάση θα είναι τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν το 25% των εργαζόμενών του σε καθεστώς αναστολής.

Ειδική μνεία έκανε και για την επιβολή των προστίμων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν. «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει. Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα. Υπάρχει επιλογή του να κάνεις το σωστό. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Θα ήταν άδικη η αναβολή για όσους το έκαναν και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται διπλά ανακουφισμένοι. Δεν είναι καθόλου αμελητέο το ποσό αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ποιο αναμένεται να είναι το ποσό
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε το ακριβές ποσό του κατώτατου μισθού ούτε μίλησε για κάποιο ποσοστό ωστόσο τα σενάρια θέλουν πως η νέα αύξηση θα αφορά ένα ποσοστό που θα φτάνει στο 6%.

Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Σημειώνεται πως η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού έφτανε το ποσοστό του 2%, με το νέο ποσοστό να είναι αρκετά αυξημένο όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός.