Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στη Χαλκιδική με 5,4 ρίχτερ – Συνεχείς μετασεισμοί

Τρόμαξε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο ισχυρός σεισμός των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Χαλκιδική, στις 13:48 το μεσημέρι της Κυριακής Αλλεπάλληλες δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή.

Ο πολύ δυνατός σεισμός των 5,4R σημειώθηκε 12′ λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (16.01.2022) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά του Άθου. Στα 18,8 χιλιόμετρα βρίσκεται το εστιακό βάθος.



 

Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο – προς το παρόν – αυτόν των 4,4 βαθμών στις 14:26′ το μεσημέρι.Τα 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως τον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο στον θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής. Επίσης έγιναν και 5 μετασεισμοί κάτω των 3 Ρίχτερ.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:26 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΒΒΑ των Αθη

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο newsit.gr συνέδεσε τον ισχυρό σεισμό με το ρήγμα της Ανατολίας, ενώ απέδωσε στην κατευθυντικότητα της ενέργειας τοπ γεγονός ότι έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Διαδοχικοί μετασεισμοί ανοικτά της Χαλκιδικής

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέσα σε 18 λεπτά καταγράφηκαν τέσσερις σεισμοί 2,8, 2,6, 2,7 και 2,9 Ρίχτερ κοντά στο Βόρειο Αιγαίο λίγα λεπτά μετά τη δόνηση που έγινε αισθητή ως και την Αττική.
Ο σεισμός, όπως είπε, ήταν επιφανειακός και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η θέση της δόνησης δείχνει πως έγινε στο παρακλάδι της Ανατολίας, που στο παρελθόν έχει φέρει και ισχυρούς σεισμούς, ειδικά στην Τουρκία, όπως είπε.