Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικός χυμός ελιάς από την Πιερία

Η πιστοποιημένη άτυπη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, και για την φετινή ελαιοπαραγωγική εσοδεία 2021, πέτυχε την παραγωγή ελαιολάδου με «Ισχυρισμό Υγείας». Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ», ένα φυσικό χυμό ελιάς από την Πιερία, όπως μας πληροφόρησε ο κ Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχνολόγος Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (dimroukas@yahoo.gr).

Ο Συνεταιρισμός Κάτω Αγιάννη Πιερίας δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, κατάφερε επίσης στην κυριολεξία να εξάγει από τα ελαιόκαρπα το πιο φρέσκο φυσικό χυμό ελιάς. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» είναι ένα από τα λίγα Ελληνικά ελαιόλαδα στην αγορά, που παράγεται με αειφόρες γεωργικές πρακτικές σε περιορισμένες ποσότητες, που είναι στην αδόκιμη (άτυπη) άλλα εμπορικά αναγνωρίσιμη κατηγορία Ultra Premium (οξύτητα≤0,3) με πιστοποίηση «Ισχυρισμού Υγείας» (health claim).



 

Ο κ Δ. Ρουκάς αναφέρει ότι: ολοκληρώνοντας η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου «ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ» και αφού αποθηκευτικέ για ένα μήνα σε κατάλληλη ανοξείδωτη δεξαμενή, έφτασε η ώρα της τυποποίησης του. Η σωστή αποθήκευση του ελαιολάδου του παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για να ηρεμήσει. Πριν όμως την τυποποίηση του ελαιολάδου έγινε χημική ανάλυσή του. Για μια ακόμη φορά οι αναλύσεις αποδεικνύει την κορυφαία ποιότητα του ελαιολάδου «ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της πιστοποιημένης άτυπης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, ο κ. Βασίλειος Γκριμούλας, «Το μικροκλίμα και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της Πιερίας σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών κατά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, η τήρηση ορθών πρακτικών μεταφοράς, καθώς και η εφαρμογή των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής και αποθήκευσης, καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, είχε ως αποτέλεσμα η χημική ανάλυση του ελαιολάδου «Θεϊκό Όλυμπος» να δώσει ένα Ultra Premium ελαιόλαδο με σχεδόν το χαμηλότερο αριθμό υπεροξειδίων που μπορεί να έχει ένα φρέσκο ελαιόλαδο».

Το φετινό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» είναι στην ουσία ένας φυσικός φρέσκος χυμός που παρήχθη από φρέσκους και υγιείς καρπούς σωστού σταδίου συγκομιδής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία υπήρχαν και μέσα στον ελαιόκαρπο, όπως διάφορα μικροστοιχεία και βιταμίνες.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, «Θεϊκό Όλυμπος» προέρχεται από ελιές που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε προσεκτικά επιλεγμένους Πιερικούς ελαιώνες και συγκομίζονται την κατάλληλη στιγμή της ωρίμανσης τους. Με αποτέλεσμα, ως φυσικός χυμός ελιάς να διατηρεί το υπέροχο άρωμα και την εξαίσια φρουτώδη ισορροπημένη γεύση, ελαφρώς πικρό με μια απαλή πικάντικη επίγευση.

Η χαμηλή του οξύτητα (0,23 σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν) το καθιστούν ιδανικό για άμεση κατανάλωση ή σε συνδυασμό με σαλάτες, ορεκτικά καθώς για την παρασκευή γευστικών σως (ελληνιστί σάλτσα ή εγκυκλοπαιδικά: αλοιφή υγρό, κρεμώδες, ημιστερεό συνοδευτικό τρόφιμο). Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» με την μεστή του γεύση, τού προσθέτει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στην διατροφή μας.

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, έχοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε, να μπορεί μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες τυποποίησης και πιστοποίησης να φέρει και φέτος (εσοδεία 2021) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τον «Ισχυρισμό υγείας» και θα διαθέτει αναγράφοντας το στις συσκευασίες του ελαιολάδου.

Με βάση της καλλιεργητικές φροντίδες και τους συλλεκτικούς χειρισμούς αποτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων είδη μικροοργανισμών στον ελαιόκαρπο και οδηγούν στην δημιουργία και παρουσία υπεροξιδίων στο ελαιόλαδο. Με αριθμό υπεροξειδίων τις τάξης 5,5 meq O2%/kg μιλάμε για ένα πραγματικά φρέσκο ελαιόλαδο. Τα χαμηλά υπεροξείδια υποδηλώνουν, ότι στο ελαιόλαδο η φυσική οξείδωση, προχωρεί με αργό ρυθμό αυξάνοντας την διάρκειας ζωής του.

Ο κ Δ. Ρουκάς τονίζει ότι οι τιμές τόσο της σταθεράς Κ232 όσο και της σταθεράς Κ270 του ελαιολάδου «Θεϊκό Όλυμπος» είναι στα πλέον χαμηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Το χαμηλό επίπεδο των τιμών δείχνει ότι το ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» είναι ένα γνήσιο και φρέσκο ελαιόλαδο με τον σωστό τρόπο παραγωγής της ελιάς, την σωστή διαδικασία εξαγωγής του ελαιόλαδου και τον ενδεικνυόμενο τρόπο αποθήκευσης (Προστασία από το φως και τον αέρα, η καθαριότητα του χώρου αποθήκευσης, η σωστή θερμοκρασία και το κατάλληλο υλικό αποθήκευσης).

Τέλος ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π. Ε. Πιερίας κ Δημήτρης Ρουκάς, επισήμανε πως το εξαιρετικά παρθένο Πιερικό ελαιόλαδο, «Θεϊκό Όλυμπος» απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο που αναζητούν τις αρετές ενός μοναδικού προϊόντος για να το προσθέτουν στην ημερήσια διατροφή τους. Όχι μόνο για την υψηλή του θρεπτική αξία αλλά και για λόγους υγιεινής διατροφής καθώς και γευστικής απόλαυσης. Δίνοντας την δυνατότητα στον καταναλωτή να απολαμβάνει μέχρι την τελευταία σταγόνα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Για την αναπαραγωγή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus