Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ το δίκαιο αίτημα για δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς φροντιστηρίων ξένων γλωσσών

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησαν 30 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός, καταθέτοντας  σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Υγείας με την οποία θέτουν το πολύ σημαντικό ζήτημα της  δωρεάν χορήγησης  self-tests  σε  εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια και  Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Στην Ερώτηση τους οι  βουλευτές   επισημαίνουν τα εξής:




 

– Καμία πρόβλεψη για δωρεάν χορήγηση self-tests σε περίπου 65 χιλ. εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν περιλάμβανε η ΚΥΑ για τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

-Λόγω του αποκλεισμού τους από τη ρύθμιση  οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό καλούνται να επιβαρυνθούν με ένα ακόμη έξοδο, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά δύο self-tests εβδομαδιαίως καθώς και των προβλεπόμενων μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λ.π)

– Εξάλλου, σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ζήτησε την επέκταση της πρόβλεψης για δωρεάν self-tests και στους εργαζομένους σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτήθηκαν οι Υπουργοί αν προτίθενται να συμπεριλάβουν τους εργαζομένους Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών στους δικαιούχους δύο δωρεάν self-tests  εβδομαδιαίως, για λόγους καλύτερης τήρησης του μέτρου, αλλά και στήριξης του εισοδήματος τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υγείας

 

Θέμα: Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση για την παροχή δωρεάν self-test οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών;

Καμία πρόβλεψη για δωρεάν χορήγηση self-test σε περίπου 65 χιλ. εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν περιλάμβανε η ΚΥΑ υπ’ αρ. ΓΠ οικ. 360/06.01.2022 (ΦΕΚ Β’ 7/06.01.2022) για τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Έτσι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό καλούνται να επιβαρυνθούν με ένα ακόμη έξοδο, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά δύο self-test εβδομαδιαίως καθώς και των προβλεπόμενων μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λ.π), ώστε να ασκείται επιπλέον πίεση στα εισοδήματά τους, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά για την πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ζητώντας την επέκταση της πρόβλεψης για δωρεάν self-test και στους εργαζομένους σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών αναφέρει εύστοχα: «Ας μην ξεχνούμε ότι οι συνάδελφοι των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχουν εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές (είναι πιθανότατα το πιο χαμηλά αμειβόμενο επιστημονικό προσωπικό σε επίπεδο Ε.Ε.) και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω επιβαρύνσεις στο εισόδημά τους.» Σε αυτήν ιδίως τη συγκυρία και για το διάστημα που η πανδημία παρουσιάζει πρωτόγνωρους αριθμούς κρουσμάτων ημερησίως είναι απαραίτητο η πολιτεία να ενθαρρύνει κι έτσι να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τήρηση των μέτρων που έχει υποδείξει η επιστημονική κοινότητα.

Η χρηματοδότηση, λοιπόν, των self-test για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που απαριθμεί περί τις 65 χιλ. άτομα μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιβάρυνση των εισοδημάτων τους και να διασφαλίσει κατά το δυνατό μέτρο την τήρησή του προβλεπόμενου «αυτοελέγχου».

Επειδή στην ΚΥΑ υπ’ αρ. ΓΠ οικ. 360/06.01.2022 (ΦΕΚ Β’ 7/06.01.2022) για τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη δωρεάν χορήγησης self – test στους εργαζομένους σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Επειδή η επαγγελματική αυτή κατηγορία αριθμεί περί τις 65 χιλ. άτομα.

Επειδή αποτελούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών έναν από τους χειρότερα αμειβόμενους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή η χορήγηση δωρεάν των self-test θα διασφαλίσει την κατά το δυνατόν καλύτερη τήρηση του μέτρου.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Προτίθενται να επεκτείνουν τη ρύθμιση για χορήγηση δωρεάν των δύο self-test εβδομαδιαίως και στους εργαζομένους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, έστω για το διάστημα αυτό της κλιμάκωσης της πανδημίας;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ