Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντωνία Μπούζα: Ας μπει μία τάξη επιτέλους ….

Ευρισκόμενοι στην αρχή του 2022 ατενίζουμε αχνά πλέον το μέλλον, με αισιοδοξία για τιθάσευση της πανδημίας covid που οδήγησε σε  απώλειες ανθρώπινων ζωών, ελπίζοντας σε επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας.

Όμως μέσα σ΄ αυτό το ελπιδοφόρο νέο περιβάλλον, βλέπουμε διάφορες ενέργειες από πλευράς κυρίως αγωνιούντων για το μέλλον τους, αυτοδιοικητικών, που ξενίζουν για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.



 

Η διαφαινόμενη λήξη της πανδημίας, οφείλει να επαναφέρει και την κανονικότητα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα στα σημεία που δημιουργούν αμφιβολίες, εντάσεις και τριβές στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρομαι στον τρόπο που σήμερα δαπανώνται χρήσιμοι πόροι του Κράτους, οι οποίοι δεν περισσεύουν και πρέπει να διατεθούν για τις ανάγκες των πολιτών που χειμάζονται, αντί σε άσκοπες δράσεις.

Όλοι γνωρίζουμε πως με την έναρξη της πανδημίας και για τη διευκόλυνση των Αρχών του τόπου να συνδράμουν στις άμεσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών, άλλαξαν οι διαδικασίες δαπανών και σήμερα όλο το αυτοδιοικητικό έργο, γίνεται με απ΄ ευθείας αναθέσεις και χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο των συλλογικών οργάνων.

Η πρακτική αυτή και η διαχείριση του πλεονεκτήματος αυτού από ορισμένους, οδηγεί σε αναταραχή και δυστυχώς αφήνει πολλές σκιές, έχοντας οδηγήσει σε κατασπατάληση πόρων, κάτι που θα βαρύνει την επόμενη ημέρα.

Κυρίαρχος φορέας που προβληματίζει και ενίοτε ενοχλεί, επειδή χρησιμοποιεί «Μαυρογιαλούρειες» μεθόδους είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η αδυναμία συγκρότησης ενός συνεκτικού και αναπτυξιακού προγράμματος έργων που θα εφαρμοστεί στη διάρκεια της θητείας της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, οδηγεί σε θεατρινισμούς, όπου κάθε τρείς και  λίγο, βλέπουμε  έναν Περιφερειάρχη να περιδιαβαίνει την Πελοπόννησο και να υπογράφει έργα, όπως έκαναν μεν στο παρελθόν, με σεμνότητα δε,  όλοι οι έχοντες παρόμοια ευθύνη .

Υπογράφει παρουσία καμερών και αμήχανων εκπροσώπων φορέων, πετώντας κυριολεκτικά τα χαρτιά, με κυριαρχικό, νικηφόρο ύφος που δεν αρμόζει σε δημοκρατικό θεσμό, όπως είναι η αυτοδιοίκηση. Τόσο η πρακτική αυτή, όσο το αντικείμενο των υπογραφών εκθέτει ανεπανόρθωτα το θεσμό, επειδή τα έργα που υπογράφει, αφορούν το σχεδιασμό και τον κόπο άλλων ή σε πολλές περιπτώσεις, επανυπογράφει εκ νέου, δημοπρατημένα έργα.

Η πρακτική αυτή, κάνει τα πάντα να γίνονται χειρότερα, με το θέατρο που στήνεται.

Η αλήθεια είναι πως δυόμιση  χρόνια τώρα, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να επιδείξει δικό της έργο, δεν έχει αναφέρει κάτι οραματικό μέχρι σήμερα, ούτε έχει ξεκινήσει κάποιο έργο που η ίδια σχεδίασε, μελέτησε και να προχωρά η υλοποίησή του.

Από τη δύσκολη θέση επιχειρεί δολίως να εξέλθει, χρησιμοποιώντας και εξαγγέλλοντας κρατικά έργα που προγραμματίζουν, δουλεύουν και προωθούν προς υλοποίηση, τα διάφορα Υπουργεία και κυρίως το Υπουργείο Υποδομών.

Εν είδει κυβερνητικού εκπροσώπου, έρχεται ο κ. Περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο, ύστερα από συναντήσεις με αρμοδίους Υπουργούς και εξαγγέλλει οδικούς άξονες πχ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη του οποίου μάλιστα πολέμησε τη χωροθέτηση, μιλάει για σπουδαία έργα όπως τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και το Μιναγιώτικο φράγμα, με τα οποία ουδόλως ασχολήθηκε, κομπάζει για την αξιοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, τολμά και εξαγγέλλει παρεμβάσεις στη Διώρυγα  της Κορίνθου, επαίρεται για την παράκαμψη Λαγκαδίων και  γενικά αναφέρεται σε κρατικά έργα, ενώ οι δικές του προτάσεις, είναι … πανάκριβες δενδροφυτεύσεις, τουαλέτες, πολυτελή δημόσια κτίρια  και περιφράξεις !

Αναρωτιέμαι λίγος σεβασμός στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει από μέρους του;

Σε τι αποσκοπεί άραγε αυτή η τακτική;

Δεν υπάρχουν αρμόδιοι Υπουργοί, Πελοποννήσιοι Υπουργοί, Βουλευτές, μέχρι και ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες όπως ο πρώην Πρωθυπουργός που παρακολουθεί και συμβάλει στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων του τόπου, για να μιλήσουν για το κυβερνητικό έργο και να εξαγγείλουν αυτοί, τα μεγάλα έργα ;

Θεωρεί άραγε τη δική του προσωρινή και άκρως ωφελιμιστική παραταξιακή εμπλοκή, πως κάνει καλό στην Κυβέρνηση;

Φυσικά μόνο καλό δεν κάνει, αντίθετα απωθεί και τους πιο καλοπροαίρετους.

Επειδή πλέον όλες οι εκλογές βρίσκονται κοντά, ας υπάρξει γενικότερη αναθεώρηση κόστους-οφέλους από την αλλοπρόσαλλη πρακτική ορισμένων αυτοδιοικητικών, ας μείνει ο κάθ΄εις εφ΄ω ετάχθη και ας δουλέψει με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με πρωτεύουσα ασχολία το καλό του τόπου και των πολιτών!

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ