Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Καταψηφίστηκε στη Βουλή με 156 Όχι

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε χθες (30.01.2022) η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφισαν 299 βουλευτές, εκ των οποίων 142 υπέρ, 156 κατά και 1 παρών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών




 

Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε

Εκλογές σε όλους τους τόνους ως το μόνο μέσο για να σταματήσει ο κατήφορος και να αναπνεύσει η δημοκρατία στη χώρα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή καλώντας επίμονα τον πρωθυπουργό να προσφύγει στην κάλπη και για λόγους αξιοπρέπειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε όμως και στις δημοκρατικές δυνάμεις και σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη ώστε να συνταχθούν στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η κυβέρνηση και μάλιστα προανήγγειλε ότι η πολιτική πρωτοβουλία για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα έχει και συνέχεια.

Όπως αναμενόταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυροκόπησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών αλλά και ωρών του υπόδικου Φουρθιώτη για τις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με αιχμή το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη σχολιάζοντας μόνο: «Κρίμα και μόνο κρίμα κύριε Καθηγητά είναι θλιβερό να εκβιάζεται ένας υπουργός δεξί χέρι του πρωθυπουργού από έναν υπόδικο με τη διαδρομή που έχει». Όμως τις απαντήσεις τις αξίωσε από τον πρωθυπουργό θέτοντας ρητορικά ερωτήματα καθώς όπως τον κατηγόρησε και γνώριζε και συγκάλυπτε. Ως εκ τούτου, παρατήρησε: «Φοβάμαι πως ο βούρκος που τώρα επιπλέετε πολύ σύντομα θα σάς καταπιεί αν δεν έχετε να δώσετε απάντηση. Μια αλλιώς είναι η επιλογή αξιοπρέπειας για εσάς. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή. «Κύριε Μητσοτάκη είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνάει η χώρα; Κυβερνάτε εσείς ή μήπως η Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε υπόδικο παρουσιαστή; Γνωρίζετε πώς απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη 12 αστυνομικών; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να τού κάνει ντελίβερι;». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, δε, ότι ο Φουρθιώτης έστησε 13 εταιρείες βιτρίνα χωρίς δραστηριότητα τις μέρες εκείνες. Αποκάλυψε δε ότι από τις 13 εταιρείες έχουν πιστωθεί επιστρεπτέες προκαταβολές σε 11 εξ αυτών 194.883 ευρώ ενώ εγκρίθηκαν συνολικά 250.000 ευρώ. Τα χρήματα πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 2021 και μεταφέρθηκαν για να αιτιολογήσουν δάνεια στην εταιρεία Εψιλον tv διαχειριστής του οποίου είναι Φουρθιώτης».

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επικεντρωμένη στο αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» κι ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σχολίασε: «Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε άλλο έτσι; Ότι θα έχετε από εδώ και στο εξής μόνο φθορά; Δεν καταλαβαίνετε ότι έχει αξία για έναν πολιτικό να φεύγει με αξιοπρέπεια από την εξουσία;». Προηγουμένως μάλιστα είχε ζητήσει από τον Μητσοτάκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που τού έχει φορτώσει.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κίνηση απελπισία η πρόταση μομφής – Αύριο θα έχει ξεχαστεί

Το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης και κυρίως όλα όσα έχει πράξει τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με ένα υπόδικο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έκλεισε την ομιλία του με το εξής συμπέρασμα: «Απόψε το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πολύ γρήγορα, ίσως και αύριο, θα έχει ξεχαστεί η πρόταση δυσπιστίας, καθώς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν. «Αποδείχτηκε ότι ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα και αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμα αρχίσει η συζήτηση σε δύο ταυτόχρονα στιγμιότυπα», είπε και αναφέρθηκε στην αγορά από την JP Morgan της Viva Wallet, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε την πρόταση μομφής.

Ενδιαφέρον, δε, παρουσίασε η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Συγκεκριμένα, κάλεσε την Χαριλάου Τρικούπη να σταματήσει τα εύκολα συνθήματα και να προτείνει ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. «Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα. Συνταθήκατε πίσω από το από το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μείνει στην ιστορία», σημείωσε.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Διαστρέφεις την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. εκφράζοντας τη συμπαράσταση μου στην Μαριέττα Γιαννάκου η οποία θα βγει νικήτρια και από αυτή τη δοκιμασία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εν συνεχεία απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα και στην πρόταση μομφής που υπέβαλε εκείνος.

«Μας ανακοινώσατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι η εκτίμησή σας είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα θυμάστε ότι πριν από ενάμιση μήνα στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα προβλέψει ότι στόχος του ήταν να μείνει δεύτερο κόμμα και πράγματι λίγες εβδομάδες μετά ο αρχηγός του φαίνεται να με επιβεβαιώνει απόλυτα με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας γιατί να δείχνει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Γιατί τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτοί οι άκαιρη πρωτοβουλία εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χορός του διατηρείται συσπειρωμένος χωρίς την δύναμη να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα;

Έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το ξεπεράσατε όμως κύριε Τσίπρα σήμερα κάθε πρόταση και δύο ψέματα όχι ένα. Και πράγματι έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα φροντίσουμε να κάνουμε τη σχετική ανακοίνωση να αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα σε αυτή την αίθουσα.

Με διχαστικά συνθήματα στήνοντας ένα δικό σας σκηνικό μια χώρα διαλυμένη ταπεινωμένη με τους πολίτες περίπου γονατιστούς να σας παρακαλούν τάχα να κυβερνήσετε ξανά. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.